Na hlavný obsah

Erdogan varoval pred hrozbou „ďalšieho Černobyľa“

Ukrajine vyjadril podporu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským (uprostred) a generálny tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským (uprostred) a generálny tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok (18. 8.) jasne podporil Ukrajinu a varoval pred nebezpečenstvom „ďalšieho Černobyľa“ v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni.

Na rozhovoroch s lídrami Ukrajiny a Organizácie Spojených národov v západoukrajinskom Ľvove tiež hovoril o možných spôsoboch ukončenia vojny. Informovali o tom agentúry DPA, AFP a Reuters.

„Vyjadrili sme svoje znepokojenie v súvislosti s pokračujúcimi bojmi okolo Záporožskej jadrovej elektrárne. Nechceme zažiť ďalší Černobyľ,“ povedal Erdogan po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Erdogan cestoval do Ľvova len dva týždne po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči, kde hovorili o  posilnení ekonomickej spolupráce.

Turecko stojí na strane Ukrajiny

Vo štvrtok však turecký líder podľa AFP povedal, že Turecko, ktoré je členom NATO, naďalej zostáva pevne na strane Ukrajiny a bude pokračovať v diplomatických snahách o ukončenie bojov.

„Pokračujeme v úsilí nájsť riešenie a zostávame na strane našich ukrajinských priateľov,“ uviedol Erdogan. So Zelenským a Guterresom podľa vlastných slov hovoril aj o využití pozitívnej atmosféry vytvorenej dohodou o vývoze ukrajinských obilnín na hľadanie trvalého mieru.

Témou rokovania bola tiež výmena väzňov medzi Ukrajinou a Ruskom, doplnil Erdogan s tým, že o tejto záležitosti bude neskôr hovoriť s Putinom.Turecký prezident podpísal tiež dohodu s Ukrajinou o pomoci pri obnove zničenej infraštruktúry vrátane ciest a mostov, uviedla agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet