Na hlavný obsah

Estónsko a Fínsko chcú, aby Európa prestala udeľovať Rusom turistické víza

Vyhlásili to premiérky oboch krajín.

Estónsko a Fínsko chcú, aby Európa prestala udeľovať Rusom turistické víza
Na archívnej snímke z 15. decembra 2021 v Bruseli fínska premiérka Sanna Marinová (vľavo) a estónska premiérka Kaja Kallasová. Foto: TASR/AP

Premiérky Estónska a Fínska sa vyslovili za to, aby Európa prestala Rusom udeľovať turistické víza. Doteraz platí, že Rusi môžu na víza udelené napríklad Fínskom voľne cestovať do väčšiny z 26 krajín schengenského priestoru.

Proti je aj Zelenskyj

Rusi sa pre sankcie, ktorými EÚ reagovala na februárovú ruskú inváziu na Ukrajinu, nemôžu do krajín Európskej únie dostať letecky, ale často jazdia práve do Fínska či Estónska, odkiaľ už prípadne môžu letecky pokračovať do ďalších európskych destinácií. Proti udeľovaniu víz Rusom sa vyslovil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Estónsko a Fínsko sa chcú s ostatnými únijnými krajinami dohodnúť na pauze v udeľovaní víz ruským občanom. Podľa nich by nemalo byť Rusom umožnené tráviť dovolenku v Európe, zatiaľ čo ich vláda vedie vojnu proti Ukrajine.

Estónska premiérka Kaja Kallasová v utorok (9. 8.) na twitteri napísala, že „návšteva Európy je výsada, nie ľudské právo“ a že nastal čas „ukončiť turistiku z Ruska“.

Fínska premiérka Sanna Marinová v pondelok (8. 8.) povedala fínskej televízii Yle, že „nie je správne, že kým Rusko vedie agresívnu, brutálnu útočnú vojnu v Európe, Rusi môžu žiť normálny život, cestovať po Európe a byť turistami“.

Lotyšsko Rusom už prestalo udeľovať víza

Estónsko aj Fínsko susedia s Ruskom a sú členmi EÚ, ktorá po invázii zakázala lety z Ruska. Rusi však môžu do oboch štátov cestovať a zjavne potom odtiaľ odlietajú do iných európskych destinácií.

Televízia Yle minulý týždeň informovala, že ruské spoločnosti začali ponúkať prepravu z Petrohradu na fínske letiská v Helsinkách a Lappeenrante, ktoré majú priame spojenie s niektorými mestami v Európe. Z druhého najväčšieho ruského mesta je to do Helsínk zhruba 300 kilometrov.

Niektoré únijné štáty už Rusom víza prestali udeľovať, napríklad Lotyšsko tento mesiac. O udeľovaní víz Rusom majú rokovať unijní ministri zahraničných vecí na neformálnom samite 31. augusta v Prahe.

Uzatváranie hraníc je dôležité

„Verím, že na budúcich zasadnutiach Európskej rady bude téma prerokovávaná ešte intenzívnejšie. Môj osobný postoj je taký, že turistika by mala byť obmedzená,“ povedala Marinová, ktorej krajina s Ruskom zdieľa 1 340 kilometrov dlhú spoločnú hranicu.

Na zastavenie udeľovania víz Rusom vyzval Západ v pondelkovom (8. 8.) rozhovore s denníkom The Washington Post tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho by sa pritom zákaz mal týkať všetkých Rusov.

„Obyvatelia (Ruska) si vybrali túto vládu a nebojujú proti nej, nehádajú sa s ňou, nekričia na ňu,“ vyhlásil Zelenskyj. Prezident zdôraznil, že najdôležitejšími sankciami proti Rusku je uzatváranie hraníc. Domnieva sa pritom, že Rusi by si mali žiť vo vlastnom svete, kým nezmenia svoje myslenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet