Na hlavný obsah

Estónsko nechá odstrániť všetky sovietske pomníky

Odtiahnu aj kontroverzný tank.

Estónsko nechá odstrániť všetky sovietske pomníky
Na fotografii estónska premiérka Kaja Kallasová. Foto: TASR/AP

Estónsko nechá odstrániť či premiestniť všetky sovietske pomníky v krajine. Presné načasovanie tohto kroku závisí od logistických možností miest a obcí, uviedla podľa agentúry DPA premiérka tejto pobaltskej krajiny Kaja Kallasová. Odtiahnuť majú aj kontroverzný tank T-34 v prevažne ruskojazyčnom meste Narva.

„Hlavná sa rozhodla. Sovietske pomníky sa musia odstrániť z verejného priestoru. Urobíme to čo najskôr,“ povedala premiérka. Odstraňovanie budú podľa nej mať na starosti jednotlivé mestá a obce. Podľa Kallasovej je v bývalej sovietskej republike stále 200 až 400 takýchto pomníkov.

Do centra verejnej diskusie sa v posledných dňoch dostal tank T-34 z druhej svetovej vojny. Ten sa nachádza na podstavci v meste Narva na hraniciach s Ruskom.

Niekoľko desiatok ľudí pri ňom v stredu (3. 8.) večer demonštrovalo, keď sa objavili zvesti, že pomník pripomínajúci okamih vstupu Červenej armády do Estónska v roku 1944 má byť odstránený.

Tank nie je pomník

„Tank je vražedná zbraň. Nejde o pomník. A tie isté tanky sa v súčasnosti používajú na zabíjanie ľudí v uliciach Ukrajiny,“ povedala Kallasová.

Uviedla tiež, že pod tankom nie sú žiadne vojnové hroby. Radnica mesta so zhruba 60 000 obyvateľmi, z ktorých sú viac ako 90 percent etnickí Rusi, už v minulosti vyslovila nesúhlas s možným odstránením tanku. V reakcii na štvrtkové (4. 8.) rozhodnutie estónskeho kabinetu uviedla, že chce s vládou rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet