Na hlavný obsah

Estónsko zakáže vstup do krajiny Rusom s vízami, ktoré samo vydalo

Zákaz bude platiť od 18. augusta.

Estónsko zakáže vstup do krajiny Rusom s vízami, ktoré samo vydalo
Na ilustračnej fotografii vlajka Estónska. Foto: Unsplash

Estónsko zakáže vstup do krajiny ruským občanom so schengenskými vízami, ktoré samo vydalo. Zákaz vstúpi do platnosti 18. augusta, oznámil minister zahraničia Urmas Reinsalu na štvrtkovej (11. 8.) tlačovej konferencii po rokovaní vlády. Vstup na víza vydané inými štátmi Európskej únie zatiaľ bude možný.

Po zrušení leteckého spojenia medzi Európskou úniou a Ruskom sa autobusy do Pobaltia stali jednou z hlavných ciest, ako sa Rusi môžu dostať do Európy. Estónsko chce teraz túto trasu uzavrieť väčšine Rusov, poznamenala BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Estónske víza síce budú platiť, ale na ich držiteľov budú uvalené sankcie. A tak im nebude dovolené vstúpiť do Estónska, vysvetlil minister podľa serveru Delfi. Zo zákazu budú výnimky napríklad pre diplomatov, pracovníkov medzinárodnej dopravy, pre návštevy z humanitárnych dôvodov či pre návštevy blízkych príbuzných.

Zákaz sa podľa ministra zatiaľ nemá vzťahovať na ruských občanov, ktorí sú držiteľmi schengenských víz, vydaných inými štátmi schengenského priestoru. Prípadné rozšírenie zákazu aj na ne má vláda podrobnejšie posúdiť na budúci týždeň. Vtedy majú v tomto smere predložiť návrhy ministerstvá zahraničia a vnútra.

Estónsko prestalo Rusom vydávať víza na účely štúdia ako prvé

Estónsko už skôr ako prvé v EÚ prestalo vydávať Rusom víza na účely štúdia. Pokiaľ ide o existujúcich ruských študentov, ktorým povolenie na pobyt vyprší skôr, ako sa skončí ich štúdium, vláda sa rozhodla umožniť im predĺžiť si pobyt o rok. Ide asi o 50 osôb.

Premiérky Estónska a Fínska tento týždeň uviedli, aby Európa prestala Rusom udeľovať turistické víza. Doteraz platí, že Rusi môžu na víza udelené napríklad Fínskom voľne cestovať do väčšiny z 26 krajín schengenského priestoru.

Rusi sa pre sankcie, ktorými EÚ reagovala na februárovú ruskú inváziu na Ukrajinu, nemôžu do krajín Európskej únie dostať letecky. Často ale jazdia práve do Fínska či Estónska, odkiaľ už prípadne môžu letecky pokračovať do ďalších európskych destinácií. Proti udeľovaniu víz Rusom sa vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či šéf českej diplomacie Jan Lipavský.

V podstate sa nič nezmení

BBC však upozornila, že novým estónskym zákazom sa pre Rusov prakticky nič nezmení. Estónsko prestalo vydávať turistické víza Rusom už v marci. A ak nejaký Rus má ešte vízum vydané Estónskom, pravdepodobne s ním bude môcť vstúpiť do inej krajiny schengenského priestoru. Pokiaľ estónske úrady zakážu vstup do krajiny Rusom aj na víza z iných krajín, do Estónska sa Rusi napriek tomu budú môcť dostať cez iné krajiny EÚ.

Pre Rusov je zatiaľ relatívne ľahké dostať sa do EÚ cez hranicu s Fínskom, alebo letecky cez Turecko či Srbsko. Vstúpiť do EÚ možno aj cez hranicu s Lotyšskom, alebo cez Bielorusko do Lotyšska či Litvy.

Vydávanie turistických víz predtým obmedzilo Lotyšsko, Litvo, Poľsko a Česko. Pripomenula to BBC a dodala, že do Lotyšska sa ruský občan teraz môže dostať iba na pohreb blízkeho príbuzného.

Mnohé krajiny EÚ stále prijímajú žiadosti Rusov o vydanie víz. Podľa cestovných kancelárií je to Grécko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Fínsko, Chorvátsko, Cyprus, Švajčiarsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakúsko. Ani všetky krajiny schengenskej dohody nesúhlasia s prístupom Pobaltia, Poľska či Česka. Napríklad nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že si ťažko dokáže predstaviť úplné prerušenie vydávania víz Rusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet