Na hlavný obsah

Eurokomisia ponúkla Poľsku a Nemecku pomoc pri identifikácii príčiny úhynu rýb

Zapríčiniť to mohli viaceré faktory.

Eurokomisia ponúkla Poľsku a Nemecku pomoc pri identifikácii príčiny úhynu rýb
Na snímke úhyn rýb v rieke Odra. Foto: Twitter/Robert Maślak

Európska komisia (EK) vo štvrtok (18. 8.) ponúkla Nemecku a Poľsku, že vyšle svojich vlastných expertov, aby pomohli pri identifikácii príčiny úhynu viac ako 100 ton rýb v rieke Odra v posledných dňoch.

Ako uviedol hovorca EK, stanovenie príčiny a prijatie najvhodnejších opatrení je „mimoriadne dôležité a naliehavé“, a to v záujme ochrany prírody, ako aj pre rybolov, poľnohospodárstvo či dovolenkárov. „Komisia je mimoriadne znepokojená touto ekologickou katastrofou,“ uviedol hovorca exekutívy EÚ.

Masový úhyn rýb v rieke Odra na hraniciach medzi Poľskom a Nemeckom je ešte treba objasniť. Podľa nemeckých úradov ho zapríčinila kombinácia viacerých faktorov vrátane tepla, nízkeho prietoku a prítomnosti toxických látok.

K zlyhaniu pravdepodobne došlo aj pri prenose informácií medzi oboma krajinami, píše tlačová agentúra Belga. Oznámenie poľských úradov o situácii sa do Nemecka dostalo len minulý štvrtok (11. 8.), keď už na poľskom úseku situáciu niekoľko dní zaznamenávali a sledovali.

Poľsko upozornilo, že doteraz nebola zistená žiadna podozrivá toxická látka vo vodách Odry. A nič podozrivé nepotvrdili ani rozbory vody v nemeckých laboratóriách.

Exekutíva EÚ privítala zriadenie spoločnej expertnej skupiny medzi Nemeckom a Poľskom. Obom krajinám odkázala, že v prípade potreby vyšlú vlastných expertov, aby spolupracovali s už vytvorenou skupinou odborníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet