Na hlavný obsah

Eurokomisia ukončí zvýšený dohľad nad vládnymi výdavkami Grécka

To splnilo podstatnú časť politických záväzkov.

Eurokomisia ukončí zvýšený dohľad nad vládnymi výdavkami Grécka
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) oznámila, že ukončí dohľad nad vládnymi výdavkami Grécka. Ide o krok, ktorý predstavuje formálne ukončenie veľkej krízy. Tá mohla viesť k odchodu Grécka z eurozóny a spôsobila turbulencie na globálnych finančných trhoch.

EK, ktorá dohliada na rozpočty 27 členských krajín Európskej únie, v stredu (10. 8.) uviedla, že svoj program „zvýšeného dohľadu“ nad gréckymi financiami ukončí 20. augusta.

Končí sa náročné obdobie

Komisia poznamenala, že „Grécko splnilo podstatnú časť politických záväzkov“, ktoré dalo svojim partnerom v 19-člennej menovej únii.

Grécko po roku 2010 dostalo tri balíky núdzovej pomoci v objeme miliárd eur, keďže Atény stratili prístup na medzinárodné dlhopisové trhy po tom, ako priznali, že zverejňovali nesprávne finančné údaje.

Avšak teraz EK uviedla, že „vzhľadom na snahu Grécka sa odolnosť gréckej ekonomiky podstatne zlepšila a riziko šírenia problémov do eurozóny sa významne zmenšilo“.

„Vzhľadom na tento vývoj spolu s predčasným splatením úverov Medzinárodnému menovému fondu a so zrušením obmedzení kapitálu sa po dvanástich rokoch končí náročné obdobie našej krajiny,“ povedal grécky minister financií Christos Staikouras.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika