Na hlavný obsah

Európa sa musí pripraviť na najhoršie sucho za posledných 500 rokov

Situácia sa bude podľa odborníkov zhoršovať.

Európa sa musí pripraviť na najhoršie sucho za posledných 500 rokov
Na snímke čln na vyschnutom dne jazera pri srbskej obci Čonoplja. Foto: TASR/AP

Vyhliadky na nasledujúce obdobie nie sú priaznivé – horúce leto bude v Európe pokračovať, sucho sa zhorší. Vyplýva to z najnovšej správy Európskeho strediska pre monitorovanie sucha.

Podľa odhadov sa v nasledujúcich mesiacoch postihnuté oblasti zväčšia a zasiahnu približne polovicu kontinentu. Odborníci upozorňujú, že Európa sa musí pripraviť na najhoršie sucho za posledných 500 rokov.

Zákaz polievať trávniky, umývať autá či zavlažovať plodiny na poliach. To sú len niektoré z drastických opatrení, ktoré prijala francúzska vláda, aby znížila spotrebu vody. Jej nedostatkom trpí už viac ako stovka miest a obcí. Tým musia pitnú vodu dovážať v cisternách.

Podľa Spoločného výskumného centra Európskej komisie (EK) platí výstraha pred suchom už na 17 % kontinentu. Možno očakávať, že situácia sa bude ešte zhoršovať a sucho zasiahne takmer polovicu územia Európy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Problém má aj lodná doprava

,,Tohtoročné sucho sme ešte úplne neanalyzovali, pretože stále trvá. Na základe doterajších skúseností si však myslím, že je dokonca extrémnejšie ako v roku 2018. Vtedy išlo o najhoršie sucho za uplynulých 500 rokov,“ povedal Andrea Toreti z výskumného centra EK.

Podľa prognózy centra spôsobia horúčavy a sucho pokles produkcie kukurice, sóje či slnečnice o osem až deväť percent. Najhoršia situácia je v časti Talianska, problémy však majú aj veľké oblasti Španielska, južného Nemecka, Rumunska či Ukrajiny.

Sucho má mimoriadne negatívny vplyv aj na lodnú dopravu. Na meracej stanici v meste Kaub na rieke Rýn, ktorá je najdôležitejšou vodnou dopravnou trasou v Európe, v nedeľu (7. 8.) poklesla hladina vody na 49 centimetrov. Od úplnej nepriechodnosti ju delilo len deväť centimetrov.

,,Analýza poukazuje na extrémne nízke prietoky, ktoré postihujú takmer všetky európske rieky,“ doplnil Toreti. Výraznú zmenu k lepšiemu nemožno očakávať ani v najbližších dňoch.

Podľa odborníkov je ale oveľa viac znepokojujúci dlhodobý výhľad. Vysoké riziko sucha nad západnou a strednou Európou by malo pretrvávať aj počas nasledujúcich troch mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál