Na hlavný obsah

Európu trápia požiare aj napriek ochladeniu

Rozšírili sa najmä v Španielsku, Portugalsku či vo Francúzsku.

Európu aj napriek ochladeniu trápia požiare. Rozšírili sa najmä v Španielsku, Portugalsku či vo Francúzsku. Takmer 300 hasičov bojuje s ohňom na juhovýchode Francúzska v regióne IZÉR. Živel tam od piatka (5. 8.) zničil takmer 80 hektárov lesa. Úrady museli evakuovať približne 140 ľudí.

Pri hasení požiaru pomáhali hasičom aj štyri vodné bombardéry KANADIR. Tie naberali vodu z približne 20 kilometrov vzdialeného jazera Paladru.

S rýchlo sa šíriacim lesným požiarom bojujú aj v provincii Ávila v centrálnom Španielsku. Situáciu komplikujú vysoké teploty aj strmý terén. Hasičom pomáha približne 500 vojakov a viac ako 30 leteckých tímov z vojenskej pohotovostnej jednotky.

Požiare sužujú aj štáty v juhovýchodnej Európe – Bosnu a Hercegovinu či Chorvátsko. Živel si na ostrove Hvar vyžiadal jednu obeť. Išlo o muža, ktorý sa pokúšal ochrániť svoj pozemok a bager. Príčinu úmrtia vyšetruje polícia.

„Všetko zhorelo, ale domy sú vďaka hasičom, domácim, ako aj aj turistom, ktorí pomáhali s hasením, zachránené,” povedal miestny obyvateľ.

Hoci plamene už neohrozujú obytné oblasti, v okolí stále horí borovicový les.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pre lesný požiar sme aktivovali všetky sily na ostrove Hvar. Na pomoc sme vyslali päť lietadiel, 15 vozidiel a 55 hasičov,“ uviedol Dino Kešar, dispečer operačného strediska hasičov v Splite.

Krajiny sa s následkami ničivých požiarov vyrovnávajú rôzne. V Slovinsku začínajú opätovne zalesňovať časť spáleného územia. Celý proces však bude pravdepodobne trvať desaťročia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet