Na hlavný obsah

Eva Rysová bola všestrannou herečkou, oceňovanou umelkyňou ale aj učiteľkou.

Oslavuje 90. narodeniny

Eva Rysová bola všestrannou herečkou, oceňovanou umelkyňou ale aj učiteľkou.
Herečka Eva Rysová. Foto: TASR

Legenda slovenskej hereckej scény Eva Rysová sa dožíva významného životného jubilea. Oslavuje 90. narodeniny.

Počas hereckej kariéry vystriedala niekoľko divadiel a vdýchla život mnohým postavám. Pri stvárňovaní ženských charakterov sa sústreďovala na vytvorenie celistvého portrétu.

Eva Rysová sa narodila 16. augusta 1932 v dedinke Hajnáčka v okrese Rimavská Sobota. Pôvodne chcela byť architektkou, no keď ako stredoškoláčka účinkovala v divadelnom súbore v Lučenci, divadelné dosky jej učarovali.

Herectvo vyštudovala na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave v roku 1955. V Armádnom divadle v Martine hrala do roku 1960. Za svoju osudovú považuje inscenáciu hry Večne mladá história, pretože práve tam sa zoznámila s manželom, lekárom Alojzom Suchánkom. V rokoch 1960-1965 pôsobila v Krajskom divadle (KD) v Trnave a krátko v KD v Nitre. V roku 1966 sa stala členkou činohry Novej scény v Bratislave.

Mala šťastie na pekné postavy

Za desaťročia pôsobenia v divadlách vytvorila rozsiahlu paletu žánrovo rozmanitých postáv. Rada spomína na Sofoklovu Antigonu. Ako sama hovorí, mala šťastie na mnohé pekné postavy. Uplatnila sa vo veselohernom a komediálnom repertoári, dominantou jej herectva však boli veľké klasické postavy.

Hlas Evy Rysovej často počuť aj z dabingu, v rozhlasových dramatických hrách, na CD nosičoch v rozprávkach pre deti a v televíznych inscenáciách, ale aj v mexickej telenovele Pohľad ženy.

Vytvorila postavy v takmer dvoch desiatkach filmov, naposledy v slovensko-českom koprodukčnom filme režiséra Dušana Rapoša Suzanne (1996), kde si zahrala úlohu lekárky. Účinkovala aj v trojdielnom televíznom filme Chlapec do náručia (1986).

Na domovskej divadelnej scéne ju bolo vidieť v postave kráľovnej Eleonóry v inscenácii Kráľ Ján (1995), ako tetu Mimi v muzikáli The Beatles (2000) alebo Izergil vo filme Cigáni idú do neba (2001). V muzikáli Fidlikant na streche účinkovala v roku 2007.

Svoje skúsenosti odovzdávala študentom vyše 30 rokov

Držiteľka Ceny Karla Čapka za rok 2005 svoje vedomosti z hereckého „kumštu“ odovzdávala študentom herectva. Vyše tri desaťročia pripravovala mladých adeptov herectva na VŠMU, neskôr učila na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave.

Cenu Kvet Tálie, ocenenie významnej ženskej hereckej osobnosti, si prevzala v aprílu 2012.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko