Na hlavný obsah

Fabrikám hrozí úpadok pre drahé energie

Vláda má vraj pripravených viacero scenárov riešení.

Energetická kríza dolieha na kľúčové odvetvie slovenského hospodárstva – priemysel. Ako vidno na údajoch zo Štatistického úradu, produkcia fabrík v medziročnom porovnaní, poklesla v štyroch, zo šiestich uplynulých mesiacov.

Okrem energeticky mimoriadne náročných závodov o ťažkostiach hovoria aj iné odvetvia. Vláda sľubuje, že má pripravených viacero scenárov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Extrémne drahá elektrina si tento týždeň vynútila odstavenie hlinikárne Slovalco. Problémom však čelí celý výrobný sektor. „Bavíme sa o bežných firmách, napríklad v automobilovom priemysle. Subdodávateľské firmy či výrobcovia plastov nám hlásia, že ceny elektriny sú pre nich likvidačné,“ vysvetlil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Hoci recesia, teda rozsiahly pokles hospodárskej aktivity, sa Slovensku podľa aktuálnych prognóz zrejme vyhne, verejné financie sú v zlom stave. Ekonóm Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster za najlepšie opatrenie na ochranu hospodárstva považuje kurzarbeit.

Počas obdobia skrátenej práce má zamestnanec nárok na náhradu mzdy vo výške minimálne 80%, pričom 60% prepláca štát a zvyšok firma. „Sú to ešte znesiteľné náklady pre rozpočet a počas koronakrízy sa to ukázalo ako veľmi efektívne,“ dodal.

Kurzarbeit je však určený len na preklenutie dočasného obdobia. Napríklad Slovalcu by podľa rezortu práce nepomohol. „My si uvedomujeme, že sa tieto problémy budú týkať veľkej časti ekonomiky. Máme pripravených niekoľko scenárov a budeme na to reagovať,“ vysvetlil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika