Na hlavný obsah

Facebook v USA zablokoval vplyvnú skupinu šíriacu dezinformácie o koronavíruse

Tá Metu okamžite obvinila z porušovania práva na slobodu prejavu.

Facebook v USA zablokoval vplyvnú skupinu šíriacu dezinformácie o koronavíruse
Na snímke logo sociálnej siete facebook. Foto: TASR/AP

Sociálna sieť facebook zablokovala jednu z najvplyvnejších amerických skupín, ktoré na internete bojujú proti očkovaniu a šíria dezinformácie o ochorení COVID-19. V noci na piatok (19. 8.) to oznámila spoločnosť Meta, ktorá facebook vlastní. Informuje o tom agentúra AFP.

Skupina Obrana zdravia detí (Children’s Health Defense – CHD) Metu okamžite obvinila z porušovania práva na slobodu prejavu.

„Facebook sa správa ako zástupca federálnej vlády pri umlčiavaní kritiky jej drakonických opatrení,“ uviedol Robert Francis Kennedy mladší, zakladateľ CHD a zároveň synovec amerického exprezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Hovorca Mety Aaron Simpson spresnil, že skupinu CHD na facebooku aj instagrame zablokovali ešte v stredu (17. 8.), keďže niekoľkokrát porušila pravidlá Mety o šírení dezinformácií.

Skupina CHD tvrdí, že ju na sociálnych sieťach sledujú stovky tisíc ľudí. Zákaz od Mety bol pre ňu údajne „prekvapením“. Vyhlasuje tiež, že zablokovanie by mohlo súvisieť so žalobou, ktorú CHD podala na Metu. A to za údajné porušovanie práva na slobodu prejavu.

Meta sa totiž podľa CHD pri svojich rozhodnutiach o tom, ktoré informácie o koronavíruse sú vedecky podložené, spoliehala na údaje od amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet