Na hlavný obsah

Fínska premiérka čelí kritike pre uniknuté video z večierka

Na videu spievala a tancovala.

Fínska premiérka čelí kritike pre uniknuté video z večierka
Fínska premiérka Sanna Marinová. Foto: TASR/AP

Fínska premiérka Sanna Marinová čelí ostrej kritike po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, ktoré ju zachytáva, ako spieva a tancuje na bujarom večierku. Na videu, ktoré sa zrejme rozšírilo z účtu na sociálnych sieťach, sú tiež premiérkini priatelia, vrátane fínskych celebrít. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Marinová sa pre video ocitla pod paľbou kritiky opozičných strán, pričom zaznela výzva, aby sa podrobila testu na drogy. Tridsaťšesťročná premiérka odmietla, že by brala drogy, a uviedla, že pila iba alkohol a len sa „bujarým spôsobom“ zabávala.

Na svoju obhajobu novinárom povedala: „Mám rodinný život, mám pracovný život a mám voľný čas, ktorý trávim so svojimi priateľmi. V podstate tak ako veľa ľudí v mojom veku.“

Premiérka zároveň oznámila, že necíti potrebu svoje správanie meniť. „Budem úplne rovnakým človekom ako doteraz a dúfam, že to bude prijaté,“ povedala.

Najmladšia premiérka sveta sa netají tým, že sa rada baví. Opakovane ju odfotili na hudobných festivaloch. Vlani sa ospravedlnila za to, že bola na diskotéke, hoci sa pred tým stretla s pozitívne testovanou kolegyňou.

Nemecký bulvárny denník Bild minulý týždeň označil Marinovú za „najviac cool političku na svete“.

O natáčaní vedela, no to, že sa video dostalo na verejnosť sa jej nepáči

Premiérka vo štvrtok (18. 8.) k uniknutému videu povedala, že vedela o tom, že ju natáčajú, ale nemá radosť z toho, že sa video dostalo na verejnosť. „Tancovala som, spievala a zabávala sa, čo je úplne legálne,“ poznamenala s tým, že nikdy nebola v situácii, keď by videla alebo vedela o tom, že ostatní užívajú drogy.

Predsedníčka opozičnej strany Riikka Purraová vyzvala Marinovú, aby sa dobrovoľne nechala testovať na drogy a poznamenala, že nad premiérkou sa vznáša „tieň pochybnosti“. Ďalší opoziční politici kritizovali premiérku a médiá za to, že komentujú večierky namiesto toho, aby sa venovali dôležitejším témam.

„Reakcia je veľmi typická pre všetko, čo sa týka Marínovej – je polarizovaná,“ povedal BBC fínsky novinár a komentátor Robert Sundman.

„Sú ľudia, ktorí hovoria, že je normálne, aby sa žena v jej veku rozprávala so svojimi priateľmi. A ľudia, ktorých to šokuje,“ pokračoval. „Ale aspoň do tejto chvíle je jedno isté: Predchádzajúce snímky z večierka jej popularitu ani popularitu jej strany nijako – aspoň výrazne – neovplyvnili,“ dodal.

Podľa Sundmana vzbudilo veľkú pozornosť priateľstvo Marínovej s fínskymi celebritami, čo označil za výrazný odklon od predchádzajúcich premiérov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet