Na hlavný obsah

Francúzsko a Portugalsko bojujú s požiarmi, pomáhajú im európske štáty

Plamene pri Bordeaux nezosilneli.

Francúzsko a Portugalsko bojujú s požiarmi, pomáhajú im európske štáty
Na snímke požiar pri meste Bordeaux. Foto: ČTK

Hasiči z viacerých európskych krajín začali v piatok (12. 8.) prichádzať do Francúzska, aby pomohli v boji s viacerými lesnými požiarmi. Informovala o tom agentúra AP.

Francúzka vláda vo štvrtok (11. 8.) v spojitosti s požiarmi požiadala o pomoc Európsku komisiu. S plameňmi na pobreží Atlantického oceána na juhu Francúzska bojuje v súčasnosti približne 1 100 hasičov.

Sú medzi nimi príslušníci hasičských zborov z Nemecka, Poľska, Rumunska a Rakúska. Leteckú techniku poskytli Grécko a Taliansko.

Hasiči zaznamenali prvé úspechy v boji proti požiaru neďaleko mesta Bordeaux na juhozápade Francúzska.

Tento oheň, zasahujúci do departementov Gironde a Landes, podľa úradov počas noci na piatok už nezosilnel. Od utorka (9. 8.) sa však rozšíril na plochu viac než 74 kilometrov štvorcových a vyžiadal si evakuáciu najmenej 10 000 ľudí.

Požiare vo Francúzsku od začiatku tohto roka zasiahli vyše 600 kilometrov štvorcových lesného územia, čo je najviac za posledné desaťročie, uvádza európsky spravodajský systém lesných požiarov EFFIS.

Portugalsko už siedmy deň bojuje s požiarmi v borovicových lesoch. V tejto krajine zasahuje viac než 1 600 hasičov, 500 kusov techniky a 17 lietadiel. Väčšina ohňom zasiahnutého územia sa nachádza v národnom parku Parque Natural da Serra da Estrela.

Nezvyčajne vysoké teploty v týchto dňoch sužujú aj Britániu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet