Na hlavný obsah

Francúzsko stále čelí nedostatku zrážok

Úroda obilia bude o 18, 5 percenta nižšia ako minulý rok.

Francúzsko stále čelí nedostatku zrážok
Ilustračná snímka - sucho vo Francúzsku. Foto: TARS/AP

Francúzsko čelí už štvrtej vlne letných horúčav, pričom pre nedostatok zrážok vyschli v množstve dedín zdroje pitnej vody a farmári varujú pred hroziacim nedostatkom mlieka v zime.

Teploty v nedeľu (7. 8.) dosiahli na juhozápade krajiny 37 stupňov Celzia a horúci vzduch sa v pondelok (8. 8.) bude posúvať ďalej na sever. Informovala o tom agentúra Reuters.

Francúzska vláda vytvorila na zmiernenie dôsledkov sucha krízovú pracovnú skupinu. Meteorologický ústav Météo France uviedol, že ide o najhoršiu situáciu od začiatku meraní z roku 1958.

Očakáva sa, že sucho sa bude zhoršovať minimálne do polovice mesiaca. Vo Francúzsku za júl spadlo v priemere menej ako 1 cm zrážok.

Množstvo dedín sa preto musí spoliehať na dodávky vody cisternovými automobilmi, štátna elektrárenská spoločnosť EDF obmedzila činnosť jadrových elektrární kvôli nedostatku chladiarenskej vody a roľníci počítajú straty z nižšej úrody.

Pre nedostatok vody prakticky v celom Francúzsku platí zákaz zavlažovania. Úroda obilia bude tento rok o 18, 5 percenta nižšia v porovnaní s rokom 2021, uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva.

Národná federácia zväzov farmárov pre nižšiu produkciu krmovín od jesene očakáva problémy pri zásobovaní mliekom. Európa už teraz čelí vyšším cenám potravín v dôsledku blokovania vývozu obilia z Ruska a Ukrajiny.

Štátna elektrárenská spoločnosť EDF minulý týždeň znížila výkon jadrovej elektrárne Golfech v juhozápadnom Francúzsku pre vysokú teplotu vody v rieke Garonne a vydala varovanie pre reaktory pozdĺž rieky Rhony. Táto situácia znásobila problémy s produkciu elektriny, keďže v polovici z 56 jadrových reaktorov prebieha rozšírená údržba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet