Na hlavný obsah

Francúzsky parlament odobril vstup Fínska a Švédska do NATO

S rozšírením Aliancie súhlasilo už 20 štátov.

Francúzsky parlament odobril vstup Fínska a Švédska do NATO
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/ABACA

Dolná komora francúzskeho parlamentu v utorok (2. 8.) večer vyslovila súhlas so vstupom Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra AFP.

Obe severské krajiny v tomto roku prehodnotili svoju tradičnú neutralitu v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a rozhodli sa zažiadať o vstup do NATO.

V júli zástupcovia tridsiatich členských krajín NATO podpísali protokoly o pristúpení Fínska a Švédska, čím urobili zásadný krok k ich prijatiu do Aliancie.

Poslanci francúzskeho Národného zhromaždenia návrh o ratifikácii prijatia Fínska a Švédska do NATO schválili pomerom 209 hlasov ku 46. Za boli Republikáni (LR), Socialistická strana (PS) a ekológovia.

Krajne pravicové Národné združenie (RN) sa zdržalo hlasovania a proti bola krajne ľavicová strana Francúzsko nepodrobené (LFI), napísala agentúra AFP. Francúzsky Senát dokument odsúhlasil už 21. júla.

„Francúzsko sa pripojilo k 20 spojencom, ktorí už protokoly ratifikovali,“ uviedla francúzska ministerka zahraničia Catherine Colonnaová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet