Na hlavný obsah

Francúzsky prezident Macron sa vyjadril po telefonáte s Putinom

Vojna zúri len niekoľko hodín cesty, tvrdí.

Francúzsky prezident Macron sa vyjadril po telefonáte s Putinom
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok (19. 8.) upozornil, že dôsledky vojny na Ukrajine pretrvávajú. Vyzval obyvateľov Francúzska, aby akceptovali, že súčasné problémy sú „cenou, ktorú musia zaplatiť za slobodu v Európe“.

Ako informovala agentúra AFP, Macron prišiel s touto výzvou len niekoľko hodín po rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

V prejave pri príležitosti 78. výročia oslobodenia mesta Bormes-les-Mimosas v departemente Var Macron označil útok ruskej armády na Ukrajinu za brutálny.

Deklaroval tiež, že 24. februára sa do Európy vrátila vojna, ktorá zúri „len niekoľko hodín (cesty) od našich hraníc“.

Podľa Macrona sa Putin snaží vnútiť Európe svoju „imperiálnu svojvôľu“. Porušovaním suverenity štátov a „neakceptovateľným pohŕdaním národmi“ Putin privoláva z minulosti „prízraky pomsty“. Chce, aby sa stali súčasťou každodenného života „Európy, našich susedov, našich priateľov,“ vyhlásil Macron.

Macron, ktorý dlho zdôrazňoval dôležitosť dialógu s Putinom, je voči ruskému prezidentovi čoraz kritickejší, pripomenula AFP.

V najnovšom telefonáte s Putinom Macron naliehal na Rusko, aby prijalo ukrajinské podmienky. Tiež aby umožnilo jadrovým inšpektorom OSN, aby navštívili najväčšiu európsku jadrovú elektráreň v meste Záporožie, ktorú obsadili ruské jednotky.

Prítomnosť ruských vojakov v objekte a neprehľadná situácia vyvolávajú veľké znepokojenie medzinárodného spoločenstva, pripomenula AFP.

Putin a Macron diskutovali aj o preprave obilia a iných potravinových komodít z Ruska, na ktoré sa vzťahujú výnimky zo sankcií uvalených na Rusko po jeho vpáde na Ukrajinu.

Ako pripomenula agentúra AFP, šlo o 20. telefonický rozhovor Macrona s Putinom v tomto roku, ale prvý za posledné tri mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet