Na hlavný obsah

Rusko sa pri návrate turbíny pre Nord Stream I neustále vyhovára, tvrdí Nemecko

Neexistuje na to žiadna prekážka, dodal Scholz.

Rusko sa pri návrate turbíny pre Nord Stream I neustále vyhovára, tvrdí Nemecko
Pobrežné zariadenie plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori a prečerpávacia stanica v nemeckom Lubmine. Foto: ČTK/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval ruský Gazprom, aby prestal hrať hru s turbínami a neodkladne poslal všetky potrebné doklady na prevoz do Ruska.

V Mülheime, kde sídli dcérska spoločnosť Siemens Energy, Scholz skontroloval stav turbíny. Tá už dva týždne čaká na transport do kompresorovej stanice Portovaja v Rusku.

Spoločnosť Siemens Energy poslala turbíny na technickú údržbu do svojej prevádzky v Kanade. Po zavedení sankcií proti Moskve návrat turbín priamo do ruskej kompresorovej stanice Portovaja nebol možný.

Kanadská vláda preto po súhlase Európskej únie o vyňatí zo sankčného zoznamu zabezpečuje prevoz turbín najprv do Nemecka. Potom by mali ísť do Ruska.

„Zdôrazňujem, že neexistuje žiadna prekážka pre ďalší transport turbíny do Ruska. Okrem jednej – odberateľ turbíny na ruskej strane musí deklarovať, že ju chce a poslať potrebné colné dokumenty na jej prevoz. Všetky ostatné povolenia máme k dispozícii,“ povedal Scholz.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Výhovorky

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov prišiel s novou verziou, prečo Gazprom stále nepožiadal o prevoz turbíny. „Musíme sa ubezpečiť o tom, že turbína nepodlieha sankciám, a že na základe nejakých sankčných obežníkov dcérska spoločnosť Siemensu turbínu na diaľku neodstaví,“ povedal.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck takéto výhovorky opakovane označil za účelové klamstvo. Ak by mal totiž Gazprom záujem dodávať plyn v plnom objeme na európsky trh, k dispozícii má plynovody, na ktoré sa sankcie nevzťahujú.

„Okrem Nord Streamu I je to plynovod cez Ukrajinu a v princípe aj Yamal cez Bielorusko a Poľsko, ktorý však Rusko samo sankcionovalo. Objem dodávok, ktoré máme u Gazpromu objednané, mohol vždy a bez obmedzenia plniť. Všetky nastolené technické dôvody je možné na základe faktov vyvrátiť. Aj to je súčasťou pravdy,“ doplnil Kancelár Scholz.

Prvýkrát nevylúčil predĺženie prevádzky troch jadrových elektrární. Do konca augusta dokončia správu o testoch ich stavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál