Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra našla v kauze Súmrak prieťahy

Špeciálna prokuratúra podobné tvrdenia odmieta.

Akciu Súmrak spustila Národná kriminálna agentúra v apríli. Výsledkom je obvinenie Roberta Fica aj jeho straníckeho kolegu. Robert Kaliňák strávil necelý mesiac v najprísnejšej väzbe.

„Toto je stalinistický výkon práva. Samozrejme, keď začne niekto útočiť na politických oponentov tým, že im siaha na slobodu, tak sa pochopiteľne vystavuje do situácie hlbokej nedemokracie,“ tvrdí Robert Kaliňák

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obaja sú obvinení zo založenia zločineckej skupiny. Jej súčasťou boli podľa polície aj Norbert Bodor a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Vyšetrovateľ poukazuje na to, že si na kľúčové pozície aj v bezpečnostných zložkách dosadili svojich, lojálnych ľudí. Následne sa pustili do diskreditácie politických oponentov. Napríklad Andreja Kisku a Igora Matoviča.

„Kauza má politický rozmer, pretože keď je stíhaný politik, či už koaličný, alebo opozičný, tak to prirodzene vyhovuje jeho politickým oponentom. Politický rozmer nie je zapríčinený zo strany orgánov činných v trestnom konaní,“ argumentuje dozorový prokurátor Harkabus.

Politici obvinení v kauze Súmrak sa voči obvineniu bránili sťažnosťou. Keďže doteraz o nej prokurátor nerozhodol, začali poukazovať na nezákonnosť.

Žilinka im dal za pravdu

Spis si vyžiadal generálny prokurátor a dal opozičným politikom za pravdu.

„Konanie o sťažnostiach obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia nebolo plynulé a došlo k neodôvodneným prieťahom v celkovej dĺžke 55 kalendárnych dní,“ informuje hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Polícia sa dnes (1. 8.) nevyjadrila, špeciálna prokuratúra prieťahy odmieta. Tvrdí, že o sťažnostiach obvinených nemohla rozhodovať skôr.

„Dôvodom pre tento postup bola skutočnosť, že obhajca v podanej sťažnosti uviedol, že ju chce odôvodniť a keďže tak po dlhšiu dobu neučinil, vyšetrovateľ predložil dňa 21. júla sťažnosti na rozhodnutie,“ odôvodňuje hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Vyšetrovanie kauzy Súmrak je už ukončené. O sťažnostiach proti obvineniam by mal prokurátor rozhodnúť tento týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko