Na hlavný obsah

Generálny tajomník OSN vyzval na zdanenie nadmerných ziskov energetických spoločností

Podľa neho zneužívajú súčasnú krízu.

Generálny tajomník OSN vyzval na zdanenie nadmerných ziskov energetických spoločností
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu (3. 8.) odsúdil „grotesknú chamtivosť“ ropných a plynárenských spoločností a ich finančných podporovateľov. Vyzval vlády na celom svete, aby „zdanili tieto nadmerné zisky“ a podporili najzraniteľnejších ľudí. Informuje o tom agentúra Reuers.

„Je nemorálne, aby ropné a plynárenské spoločnosti dosahovali rekordné zisky z tejto energetickej krízy na úkor najchudobnejších ľudí a komunít, a to za obrovskú cenu pre klímu,“ povedal Guterres novinárom.

Dve najväčšie americké ropné spoločnosti Exxon Mobil a Chevron, britská Shell a francúzska TotalEnergies spolu v poslednom štvrťroku zarobili takmer 51 miliárd dolárov (vyše 50 mld. eur), čo je takmer dvojnásobok v medziročnom porovnaní.

„Vyzývam všetky vlády, aby zdanili tieto nadmerné zisky a použili tieto prostriedky na podporu najzraniteľnejších ľudí v týchto ťažkých časoch,“ povedal Guterres.

„Vyzývam tiež ľudí na celom svete, aby vyslali jasný odkaz fosílnemu priemyslu a jeho finančníkom. A to, že táto groteskná chamtivosť trestá najchudobnejších a najzraniteľnejších ľudí a zároveň ničí náš jediný spoločný domov,“ povedal.

Rekordné ceny pohonných látok

Politici a obhajcovia spotrebiteľov kritizovali ropné spoločnosti za to, že využívajú nedostatok dodávok na svete na zvyšovanie ziskov a okrádanie spotrebiteľov.

Americký prezident Joe Biden v júni povedal, že Exxon a ďalšie spoločnosti zarábajú „viac peňazí ako Boh“. A to v čase, keď spotrebiteľské ceny pohonných látok stúpli na rekordné hodnoty.

Minulý mesiac Spojené kráľovstvo schválilo 25-percentnú mimoriadnu daň pre producentov ropy a plynu v Severnom mori. Americkí zákonodarcovia diskutovali o podobnej myšlienke, hoci v Kongrese čelia veľkým obštrukciám.

Guterres uviedol, že ruská vojna na Ukrajine a klimatický kolaps vyvolávajú globálnu potravinovú, energetickú a finančnú krízu.

„Mnohé rozvojové krajiny, topiace sa v dlhoch, bez prístupu k financiám a snažiace sa zotaviť z pandémie covidu, by sa mohli dostať za hranu,“ povedal. „Už teraz vidíme varovné signály vlny hospodárskych, sociálnych a politických otrasov, ktoré nenechajú žiadnu krajinu nedotknutú.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet