Na hlavný obsah

Geniálny matematik, vynálezca sa po nehode uchýlil k náboženskej filozofii

Blaise Pascal zomrel pred 360 rokmi.

Geniálny matematik, vynálezca sa po nehode uchýlil k náboženskej filozofii
Blaise Pascal. Foto: WikiMedia/voľné dielo

Blaise Pascal bol francúzsky matematik, fyzik, náboženský filozof a majster prózy. Položil základy modernej teórie pravdepodobnosti, sformuloval tzv. Pascalov princíp tlaku. Propagoval náboženskú náuku, ktorá učila zažiť Boha skôr prostredníctvom srdca než rozumu. Zavedenie jeho princípu intuicionizmu malo vplyv na neskorších filozofov, ako boli Jean-Jacques Rousseau a Henri Bergson a tiež na existencialistov.

Pascala vychoval jeho otec Étienne Pascal. Bol predsedom daňového súdu a uznávaným matematikom. Už v mladosti sa prejavilo jeho nadanie na matematiku, zatiaľ čo jeho sestra Jacqueline sa v literárnych kruhoch považovala za zázračné dieťa.

Od malička geniálnym matematikom

Práca mladého Blaisa Pascala, ktorá mala vo svete matematiky veľký úspech, vzbudila závisť mnohých významných mysliteľov vrátane francúzskeho racionalistu a matematika René Descartesa.

V rokoch 1642 až 1644 Pascal vymyslel a skonštruoval počítacie zariadenie menom Pascaline. Chcel tým pomôcť svojmu otcovi pri výpočtoch daní. Prístroj sa dá považovať za predchodcu kalkulačky. Pascalovi súčasníci považovali tento stroj za jeho najväčší vynález.

Podľa portálu Britannica vynašiel aj injekčnú striekačku a hydraulický lis. Princíp na ktorý prišiel je dodnes nazývaný podľa neho Pascalovým zákonom-tlak v kvapaline, ktorý vznikne pôsobením vonkajšej sily na povrch kvapaliny v uzavretej nádobe, je v každom mieste kvapaliny rovnaký. 

Potom ako prežil nehodu prešiel k filozofii a náboženstvu

Po otcovej smrti viedol nákladný život v Paríži s veľkým dvorom. Mal chatrné zdravie, trpel rôznymi bolesťami a dočasne ochrnul. V roku 1654 sa na vychádzke takmer zabil, keď sa na moste v Neuilly-sur-Seine splašili kone a jeho koč zostal visieť na zábradlí.

Pascal sa zachránil, ale na dva týždne upadol do bezvedomia. Keď sa koncom novembra 1654 prebral, mal mystickú víziu, ktorú si zapísal: „Oheň. Boh Abraháma, Izáka a Jakuba, nie Boh filozofov a učencov…“ a potom sa venoval len filozofii a náboženstvu.

V posledných rokoch života žil v ústraní na vidieku ako asketický pustovník, pomáhal chudobným a odmietal lekársku pomoc. Venoval sa veľkému projektu obrany kresťanstva, ktorý však nedokončil. Jeho poznámky boli publikované posmrtne pod názvom Myšlienky (Pensées) a sú jeho najznámejším dielom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet