Na hlavný obsah

Guterres: OSN pred zimou plánuje zvýšiť vývoz obilia z Ukrajiny

Prehlásil to po rokovaní so Zelenským a Erdoganom vo Ľvove.

Guterres: OSN pred zimou plánuje zvýšiť vývoz obilia z Ukrajiny
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

OSN plánuje pred príchodom zimy zvýšiť vývoz obilia z Ukrajiny, povedal vo štvrtok (18. 8.) generálny tajomník OSN António Guterres. Oznámil to po rokovaniach s prezidentmi Ukrajiny a Turecka. Vyjadril tiež znepokojenie nad bojmi v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Guterres vo štvrtok popoludní absolvoval v Ľvove trojstranné rokovania s Volodymyrom Zelenským a Recepom Tayyipom Erdoganom. Diplomatické úsilie spojené s júlovou dohodou o vývoze obilia z ukrajinských prístavov je podľa jeho slov len začiatok pozitívnej dynamiky.

OSN podľa Guterresa plánuje navýšiť ešte pred príchodom zimy objem vývozu obilia z Ukrajiny. „Urobíme, čo je v našich silách, na zvýšenie rozsahu našich operácií, aby sme mohli čeliť prichádzajúcej zime,“ povedal.

Guterres vyjadril vo štvrtok znepokojenie pre pokračujúce boje v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne a povedal, že sa musí demilitarizovať.

„Musíme to povedať tak, ako to je. Akékoľvek poškodenie záporožskej elektrárne je samovražda,“ povedal. Zelenskyj predtým vo štvrtok na spoločnom stretnutí s Guterresom požiadal OSN, aby zaistila bezpečnosť tohto strategického objektu, jeho demilitarizáciu a úplné oslobodenie od ruských vojakov.

Rusko Záporožskú jadrovú elektráreň obsadilo ešte v marci. Kyjev Moskvu obviňuje, že ju teraz využíva ako ochranný štít, spoza ktorého ostreľuje ukrajinské ciele, píše Reuters. Rusko a Ukrajina sa takisto navzájom obviňujú z ostreľovania samotnej elektrárne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet