Na hlavný obsah

Hamran hovoril o stúpajúcej dôvere v Policajný zbor, kritiku Sakovej odmietol

Tá hovorila aj o nedostatku policajtov.

Hamran hovoril o stúpajúcej dôvere v Policajný zbor, kritiku Sakovej odmietol
Na snímke prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Foto: TASR

Policajný prezident Štefan Hamran uviedol, že dôvera v Policajný zbor stúpa. Reagoval tak na kritický status bývalej ministerky vnútra Denisy Sakovej (Hlas-SD). Tá v ňom, naopak, hovorila o stúpajúcej nedôvere a aj o iných problémoch v Policajnom zbore.

Podľa neho posledné prieskumy ukazujú stúpajúcu dôveru v Policajný zbor. Ako príklad uviedol májový prieskum agentúry AKO pre televíziu JOJ, ktorý ukázal, že Policajnému zboru dôveruje 62,3 % opýtaných.

Po ozbrojených silách tak ide o druhú najdôveryhodnejšiu inštitúciu na Slovensku. Podľa Hamrana sa dôvera v policajtov od roku 2013 pohybovala približne len na úrovni okolo 40 %.

Bývalá ministerka vnútra kritizovala aj nedostatok policajtov. „Podstav v Policajnom zbore som riešila aj ja ako ministerka vnútra. Takýto veľký podstav policajtov si ale nepamätám,“ napísala.

Nedostatok policajtov je dlhodobý jav

Hamran pripomenul, že podstav v Policajnom zbore je dlhodobý jav. Za posledných 12 rokov do zboru prišlo viac policajtov ako odišlo len počas dvoch rokov. Kritizoval Sakovú za to, že nebola schopná tento stav zmeniť, ale „vyvoláva dojem, že je to vinou súčasného manažmentu“.

Saková upozornila aj na údajnú nedôveru policajtov k svojim nadriadeným. „Na vedúce pozície v Policajnom zbore sa dostávajú osoby bez odborných a manažérskych skúsenosti, ktoré si vybudovali svoju “kariéru” na objasnení jedného prípadu,“ napísala.

Hamran sa proti jej kritike ohradil. „Neviem, na koho pani bývalá ministerka narážala.“ Naopak, vyzdvihol prácu policajtov aj vyšetrovateľov. Ako príklad uviedol prácu dvoch funkcionárov – prvého viceprezidenta policajného zboru Branka Kišša a  riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomíra Daňka.

Šéf Policajného zboru zároveň informoval, že zatiaľ právoplatne odsúdili už 17 rôznych nominantov bývalých vlád. A to napríklad bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, právnika a podnikateľa Zoroslava Kollára alebo bývalú šéfku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú.

Podľa neho je hanbou, že takíto funkcionári sa vôbec ocitli na lavici obžalovaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko