Na hlavný obsah

Hasiči dostali požiar v Českom Švajčiarsku pod kontrolu

Pri hasení pomáhali aj hasiči zo Slovenska.

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko sa hasičom poradilo po viac ako týždni dostať pod kontrolu. Oznámil to v pondelok (1. 8.) večer veliteľ hasičského zboru Vladimír Vlček. Oheň, ktorý spálil plochu 1 060 hektárov, sa podľa neho už nešíri do ďalších miest.

Informoval o tom server Novinky.cz. „Od 20.00 h máme požiar v Českom Švajčiarsku pod kontrolou,“ oznámil Vlček. Generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru Českej republiky (HZS ČR) dodal, že plocha, na ktorej hasiči zasahujú, sa zmenšila na 600 hektárov.

Zásah by sa podľa neho mohol skončiť likvidačnými prácami v priebehu niekoľkých dní. V postihnutej oblasti už nevidno plamene. Celkovo v národnom parku zasahuje viac ako 1 000 hasičov z celého Česka. Podporili ich aj kolegovia zo zahraničia vrátane Slovenska.

V pondelok (1. 8.) sa pri zásahu zranili štyria hasiči. Po ošetrení na mieste museli dvoch z nich previezť do nemocnice. Celkovo sa počas požiaru zranilo 56 hasičov. Do boja proti ohňu sú zapojené desiatky špeciálne vycvičených lezcov, ktorí sa pohybujú v ťažko prístupnom teréne.

Hasiči majú k dispozícii 341 kusov techniky vrátane 200 cisterien, pričom natiahnutých je 78 kilometrov hadíc pre dopravu vody a dohášanie. Pomáhalo im tiež 18 vrtuľníkov a päť lietadiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet