Na hlavný obsah

Hasičom sa darí likvidovať požiar v Českom Švajčiarsku

Pri zásahu výrazne pomáhajú drony.

Hasičom sa darí likvidovať požiar v Českom Švajčiarsku
Hasič počas zásahu v Českom Švajčiarsku. Foto: Twitter/ HZS Ústeckého kraje

V Českom Švajčiarsku, kde lesný požiar vypukol ešte 24. júla, zostáva hasičom uhasiť približne 100 hektárov. To predstavuje desatinu pôvodnej plochy.

V noci na utorok (9. 8.) mali hasiči menej práce. Objavili niekoľko ohnísk pomocou dronov s termokamerami, ktoré v súčasnosti likvidujú. Počet hasičov sa znížil z pôvodných 1 000 na 850. Vyplýva to z informácií hovorkyne hasičov Martiny Götzovej.

Drony odhalili ohniská v okolí Bouřňáku a Pravčickej brány. „Dôležité je, že vďaka dronom poznáme presné súradnice a môžeme pokračovať v hasiacich prácach,“ dodala hovorkyňa. Pozitívne podľa nej je, že ohniská sa vyskytujú blízko seba a nevznikajú nečakane v iných oblastiach.

Počet hasičov sa mierne znížil. Jednotky z celej krajiny sú stále prítomné, ale činnosť dobrovoľných hasičov z Úsťanského kraja sa utlmuje. Hasiči budú pomáhať správe parku pri strážení sektorov. „Stále očakávame rotáciu jednotiek, ale postupne sa sily a prostriedky do piatku (12. 8.) znížia,“ predpokladajú hasiči.

Požiar rozdelili na štyri sektory a jeden z nich, v blízkosti Janova, odovzdali v pondelok (8. 8.) správe národného parku. Zvyšné tri úseky plánujú hasiči odovzdať správe do piatku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet