Na hlavný obsah

Herečka Hana Gregorová oslavuje 70 rokov

Zahrala si vo filmoch ako Tisícročná včela (1983) alebo Kára plná bolesti (1985).

Herečka Hana Gregorová oslavuje 70 rokov
Na fotografii Hana Gregorová. Foto: ČTK/Zezulka Tomáš

Slovenská herečka Hana Gregorová bude v sobotu (20. 8.) oslavovať svoje 70. narodeniny.

Rodáčka z Bratislavy Hana Gregorová sa narodila 20. augusta 1952. Vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po skončení školy hrala jednu sezónu v Divadle pre deti a mládež v Trnave, odvtedy je na voľnej nohe. Tri roky žila v Jordánsku spolu s manželom, jordánskym lekárom Gassanom a vychovávali dcéru Rolu.

Pri nakrúcaní filmu Noční jazdci (1981) vo Vysokých Tatrách sa zoznámila s českým hercom Radkom Brzobohatým. Pár sa dal nečakane, vášnivo a definitívne dokopy. Obaja herci boli v tom čase zadaní a nie práve nešťastne.

Radek Brzobohatý, český sexidol, bol ženatý s českou herečkou Jiřinou Bohdalovou. Obaja sa rozviedli a na jar v roku 1982 sa zosobášili. Začiatkom roku 1983 sa dvojici narodilo ich prvé a jediné spoločné dieťa, syn Ondřej, ktorý je hercom a hudobníkom.

Herečka Hana Gregorová je známa z filmov ako Jedenáste prikázanie (1977), Tisícročná včela (1983) alebo Kára plná bolesti (1985).

V 90. rokoch 20. storočia sa dala na podnikanie, mala cestovnú kanceláriu, solárium. Od roku 2004 spolu s manželom viedla Divadlo Radka Brzobohatého v Prahe, kde robila manažérku, riaditeľku a zahrala si napríklad v hre Tančiareň. Divadlo v júni 2017 predala Romane Goščíkovej.

Na fotografii Hana Gregorová a Radoslav Brzobohatý.
Na fotografii Hana Gregorová a Radoslav Brzobohatý.Foto: ČTK/Železný Tomáš

Účinkovala aj v slovenských a českých seriáloch ako Panelák (2008), kde stvárnila postavu dôchodkyne Jarmily Švehlovej. Predstavila sa aj v česko-slovenskom seriáli Odsúdené (2009), kde hrala väzenkyňu Janu Lomnickú, ktorú prezývali Nevada.

Neskôr si zahrala aj v slovenskom seriáli Chlapi neplačú (2013), v slovenskom seriáli Kolonáda (2014), v českom seriáli Přístav (2015, 2016) alebo v novšom slovenskom seriáli Hranica (2022).

Dlhé roky bývala s rodinou v českom meste Říčany, no po smrti manžela, ktorú niesla veľmi ťažko sa herečka Hana Gregorová presťahovala do Prahy.

Svoj čas trávi v Českej republike, na Slovensku, ale aj maďarskej Rajke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko