Na hlavný obsah

Hladina Dunaja v Novom Sade klesla natoľko, že sa riekou môžu prechádzať ľudia

Z rieky zostal len úzky pás.

Hladina Dunaja v Novom Sade klesla natoľko, že sa riekou môžu prechádzať ľudia
Na ilustračnej fotografii suchý breh Dunaja. Foto: TASR/AP

Hladina Dunaja v meste Nový Sad dosiahla takú nízku úroveň, že sa ľudia môžu riekou prechádzať. Európsky veľtok v tomto druhom najväčšom srbskom meste pritom bežne slúži veľkým dopravným aj výletným lodiam, napísala agentúra Reuters.

Dunaj, dopravná a obchodná tepna pretekajúca desiatimi krajinami, je v Novom Sade za bežného stavu široký niekoľko stoviek metrov. Pre dlhotrvajúce sucho a rekordne vysoké teploty ale z rieky teraz zostal len úzky pás. Úrady udržiavajú bagrovaním dna. Takmer polovica koryta je zaliata vodou dosahujúcou výšku zhruba iba meter.

„Nasadili sme takmer celú (našu) kapacitu (na bagrovanie dna). Máme ťažkosti udržať naše vodné kanály splavné po celej ich dĺžke,“ povedal Reuters predstaviteľ srbského ministerstva dopravy.

Ťažkosti s prepravou uhlia

Kým sa zo zníženej hladiny Dunaja v horúčavách tešia obyvatelia Nového Sadu, Srbsko má pre nízky prietok ťažkosti s prepravou uhlia pre zásobovanie miestnych elektrární.

Tie sa na výrobe elektriny v krajine podieľajú približne z dvoch tretín. Energetická spoločnosť EPS tento mesiac uviedla, že nízky prietok vody v tomto roku spôsobil medziročný pokles výroby vo vodných elektrárňach o 27 percent.

Nízky stav srbských riek a stojatá voda tiež ohrozujú voľne žijúce zvieratá a rybolov v Srbsku, uviedla Marija Trivunčevičová z rybárskeho združenia v autonómnej provincii Vojvodina, ktorej je Nový Sad správnym strediskom.

Dlhotrvajúce horúčavy a suchá spôsobujú problémy po celej Európe. Okrem lesných požiarov, ktoré zasiahli krajiny od Španielska po Nemecko vrátane Česka, má počasie dosahy aj na stavy veľkých riek ako je Rýn, Loira či Pád.

Dosahy sú rozsiahle, od obmedzenia zavlažovania pre poľnohospodárstvo po riečnu dopravu či energetiku. Podľa posledných údajov Európskeho observatória pre sledovanie sucha (EDO) vykazuje známky sucha zhruba polovica územia Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet