Na hlavný obsah

Hladina Rýna na výtoku do Holandska klesla na nulu

Napriek nameranej nulovej hladine však Rýn úplne nevyschol.

Hladina Rýna na výtoku do Holandska klesla na nulu
Rieka Rýn v Nemecku. Foto: TASR/AP

Hladina rieky Rýn na výtoku z Nemecka do Holandska v utorok (16. 8.) ráno po prvý raz v histórii poklesla na nulu. Informovala o tom nemecká spravodajská televízie N-TV. V pondelok ráno (15. 8.) namerali v Emmerichu na nemecko-holandských hraniciach ešte štyri centimetre vody, napoludnie už iba dva.

Doteraz historicky najnižšiu hodnotu namerali v tomto porýnskom mestečku 30. októbra 2018 – napoludnie tam bolo sedem centimetrov vody, pričom hladina v priebehu dňa klesla na absolútne minimum štyri centimetre.

Napriek nameranej nulovej hladine však Rýn úplne nevyschol, upozorňuje N-TV s tým, že hladinu nemerajú na najnižšom mieste koryta. Plavebné dráhy pre lode sú oveľa hlbšie než oficiálne meraná výška vodnej hladiny rieky. V plavebnej dráhe pri Emmerichu nad Rýnom bola ešte v pondelok takmer dva metre hlboká voda.

Rekordy najnižšej zaznamenanej hladiny v týchto dňoch padajú aj na iných miestach na Rýne. Očakáva sa napríklad, že v priebehu utorka klesne hladina v Duisburgu pod doteraz najnižšiu hodnotu 153 centimetrov, ktorú tiež namerali v októbri 2018. Meteorológovia očakávajú v Porýní prvé prehánky až v stredu (17. 8.) a trvalejší dážď až vo štvrtok (18. 8).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet