Na hlavný obsah

Hnutie OĽANO verí, že si SaS svoj odchod z koalície ešte rozmyslí

Otázkou nahradenia ministrov z SaS sa OĽANO v súčasnosti nezaoberá.

Hnutie OĽANO verí, že si SaS svoj odchod z koalície ešte rozmyslí
Na snímke Milan Vetrák, predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR a podpredseda poslaneckého klubu OĽANO a Martin Klus, Štátny tajomník ministerstva zahraničia a podpredseda strany SaS, diskutujú v relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Hnutie OĽANO verí, že si SaS svoj odchod z koalície ešte rozmyslí. Odchod ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie Milan Vetrák, predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR a podpredseda poslaneckého klubu OĽANO, totiž nepripúšťa.

Požiadavka je podľa neho nesplniteľná, pretože ide o lídra OĽANO a stojí za ním celé hnutie a poslanecký klub, pričom nevidia dôvod na jeho odchod. Zároveň priznáva, že hypotetické možnosti sú vždy, ale ak sa Matovič sám nerozhodne odísť, tak vo vláde zotrvá. Uviedol to v nedeľu (28. 8.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Štátny tajomník ministerstva zahraničia a podpredseda strany SaS Martin Klus zároveň potvrdzuje, že ultimátum strany SaS platí. Ministri za SaS v stredu (31. 8.) podajú demisiu. Nevie si predstaviť, že by sa za tri dni zmenilo niečo zásadné.

„Veríme, aj spoločne s koalíciou, že SaS si rozmyslí svoj odchod,“ povedal Vetrák pričom tvrdí, že „SaS chce uniknúť pred zodpovednosťou“. Ak sa tak stane, v septembri podľa neho povalia vládu.

Klus odmieta, že by SaS utekala pred zodpovednosťou v nastávajúcich ťažkých časoch. Priznáva, že to tak síce môže vyzerať, avšak ani on zo svojej pozície nechce odísť. Dôvodom sú dohodnuté aktivity v budúcnosti, ale aj neistota, či následníci ministrov zo SaS dokončia to, čo začali.

Upozorňuje aj na čas, ktorý potrvá, kým sa náhradníkom podarí zorientovať sa. „Zotrváme tak dlho, ako bude potrebné, aby sme agendu korektne odovzdali našim nástupcom,“ dodal.

Pripomína tiež, že SaS neodišla ani v čase pandémie koronavírusu.

Chcú odchodom vyvolať predčasné voľby?

Cieľom podľa neho nie je ani vyvolanie predčasných volieb. „Nemyslíme si, že je to v tejto chvíli riešenie,“ povedal. Vetrák súhlasí. O predčasných voľbách si nemyslí, že by boli „najčistejším riešením“.

Klus predpokladá, že prezidentka sa s otázkou referenda obráti na Ústavný súd SR. Po jeho vyjadrení bude SaS rozhodnutie rešpektovať. Voľby pokladá za posledné možné riešenie. Skôr ako na jar by sa podľa neho aj tak neuskutočnili, keďže ich prípravy trvajú istý čas.

Podľa neho je teraz potrebné hľadať krátkodobé riešenia na niekoľko mesiacov. Či už pôjde o menšinovú vládu alebo „sa stane zázrak“ a štvorkoalícia zotrvá. Odchod SaS však považuje za takmer istý.

Vetrák potvrdil, že zatiaľ nedostal ponuku na to, aby obsadil post ministra spravodlivosti po odchode Márie Kolíkovej zo SaS. OĽANO však aj naďalej verí, že SaS zostane súčasťou koalície aj napriek nesplneniu jej ultimáta. Preto sa vraj otázkou nahradenia súčasných ministrov zo SaS OĽANO nezaoberá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko