Na hlavný obsah

Hnutie PS pripravilo verziu zákona o pomoci tehotným ženám

Je určený tým, ktoré chcú v tehotenstve pokračovať, aj tým, ktoré ho chcú prerušiť.

Hnutie PS pripravilo verziu zákona o pomoci tehotným ženám
Na ilustračnej fotografii tehotná žena. Foto: Unsplash

Progresívne Slovensko (PS) predložilo do Národnej rady SR vlastnú verziu zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý posunie Slovensko k štandardom vyspelých krajín. Hnutie o tom informuje v sobotu (27. 8.).

Podľa podpredsedníčky hnutia Lucie Plavákovej nový návrh zákona z dielne PS prináša podporné opatrenia pre ženy, ktoré chcú v tehotenstve pokračovať. Ale aj pre tie, ktoré sa rozhodnú pre jeho umelé prerušenie.

„Naším cieľom je skutočne pomôcť tehotným ženám. Nie cez akúsi pseudopomoc vydierať ženy, ktoré z akéhokoľvek dôvodu v tehotenstve nechcú pokračovať. Chceme rozšíriť dostupné možnosti pre ženy v a po tehotenstve. No zároveň garantovať právo na bezpečnú interrupciu v súlade s medzinárodnými ľudskoprávnymi štandardmi. V dostupnosti bezpečných interrupcií patrí Slovensko k najhorším krajinám v Európe,“ vyhlásila Plaváková.

Spoluautorka návrhu Beáta Jurík (PS) uviedla, že tento návrh odstraňuje prekážky ako povinné poučenie pred informovaným súhlasom či povinná čakacia lehota 48 hodín. Pripomína, že tá len odďaľuje prístup k bezpečnému umelému prerušeniu tehotenstva.

„Navrhujeme tiež zavedenie medikamentóznej formy interrupcie, pretože je nemysliteľné, aby sme sa ako jedna z mála krajín v tomto ohľade neriadili vedeckými poznatkami a odporúčaniami,“ dodala. Podľa nej by sa jeho prijatím zrušil napríklad aj povinný súhlas zákonných zástupcov pri umelom prerušení tehotenstva neplnoletej osoby.

Rozšírenie príspevkov?

Jurík tiež poukazuje na prípady zneužívania či hrozby odvrhnutia rodičmi. Členka predsedníctva PS Simona Petrík priblížila, že pri pomoci tehotným ženám sa hnutie zameriava napríklad na rozšírenie príspevku pri narodení dieťaťa či príspevku v súvislosti s narodením dieťaťa so zdravotným znevýhodnením.

„S narastajúcimi nákladmi na základné životné potreby rastie aj tlak na tehotné ženy. Plne si uvedomujeme, že ide najmä o čiastkovú, niekde jednorazovú pomoc. Tá musí byť následne doplnená o ďalšie systémové opatrenia, aby ženám a ich rodinám dopomohli k zabezpečeniu dôstojného života,“ pripomína Petrík.

Podľa nej sa v PS dlhodobo venujú systémovej pomoci a podpore. Dodáva, že už teraz pripravujú ďalšie skutočné riešenia pre ženy a rodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko