Na hlavný obsah

Hrušovský lepník získal chránené zemepisné označenie

Ide o koláč podobný posúchu, ktorý môže byť aj sladký.

Hrušovský lepník získal chránené zemepisné označenie
Hrušovský lepník počas výroby. Foto: TASR

Európska komisia schválila nové chránené zemepisné označenie pre Hrušovský lepník. Vyrábajú ho v obci Hrušov vo Veľkokrtíšskom okrese.

Ide o okrúhly alebo polmesiacový koláč upečený v kamennej peci s priemerom 25 až 35 centimetrov. Pripravujú ho z kysnutého cesta zmiešaného s chlebovým cestom a zemiakmi, ktoré plnia alebo ho obložia.

Na prípravu koláča stačí iba kvások, múka, zemiaky, soľ, cukor, vajíčka a olej. Tradičnému lepníku, ktorý piekli gazdiné pred 300 rokmi v Hrušove, dáva jedinečnú chuť pečenie v kamennej peci.

Dôležitá je dobre zohriata pec. „Keď už uhlie zhorí a zostane naspodku pece, tak sa vyhrabe von. Ak z neho skáču iskry, vtedy pec považujeme za vykúrenú,“ potvrdila tradičná gazdiná Paulína Hajduchová.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Klaudia Urdová.

Svoju tradíciu šíria po celom Slovensku

Skupinka zanietených Hrušovčanov sa rozhodla, že postaví starú kamennú pec na kolesách. Chcú, aby aj v iných kútoch Slovenska ľudia vedeli, ako chutí lepník, vysvetlil predseda občianskeho združenia Cesta hrušovských obyčají Ján Fašang. „Hlavná špecifikácia Hrušovského lepníka je ručná práca,“ doplnil.

Ružena Kamasová z Hrušova, ktorej sa páčil nápad pojazdnej kamennej pece, ani nachvíľu nezaváhala. Pridala sa ku skupine ľudí, ktorá chce šíriť tradičnú chuť a receptúru Hrušovského lepníka. „Dostala som sa k tomu až, keď som sa vydala. Recept mám od tety maminej sestry a keďže mám pri dome pec, tak som sa začala o to viac zaujímať,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál