Na hlavný obsah

Hudobný skladateľ Marvin Hamlisch získal prakticky všetky významné ceny

Od jeho úmrtia uplynulo 10 rokov.

Hudobný skladateľ Marvin Hamlisch získal prakticky všetky významné ceny
Na fotografii americký skladateľ Marvin Hamlisch. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Marvin Hamlisch bol jeden z najlepších hudobných skladateľov 20. storočia. Zároveň išlo aj o jedného z iba dvoch ľudí, ktorí za svoju tvorbu získali prakticky všetky významné ceny.

Na konte mal štyri Emmy, štyri Grammy, tri Oscary a jednu cenu Tony, ako aj Pulitzerovu cenu (druhým je americký skladateľ Richard Rodgers). Dostal tiež tri Zlaté glóbusy. V sobotu (6. 8.) uplynulo 10 rokov od jeho úmrtia.

Narodil sa 2. júna 1944 v New Yorku. Pochádzal zo židovskej rodiny s viedenskými koreňmi – podobne ako Barbra Streisandová, s ktorou dlho intenzívne spolupracoval. Streisandová bola interpretkou ľúbostnej piesne The Way We Were z rovnomenného filmu. Tú Hamlisch zložil spolu s Alanom Bergmanom a Marilyn Bergmanovou.

Zložil tiež hudbu pre jej romantickú komédiu The Mirror Has Two Faces (Dve tváre lásky, 1996). V roku 1994 bol hudobným režisérom a aranžérom Streisandovej koncertného turné a získal dve ceny Emmy za televízny špeciál Barbra Streisand: The Concert.

Bol najmladším prijatým študentom na Julliard School of Music

Hamlisch bol najmladším študentom, ktorého prijali na prestížnu Julliard School of Music. K filmovej hudbe sa dostal cez Sama Spiegela, producenta filmu Lawrence of Arabia (Lawrence z Arábie, 1962), na ktorého večierkoch hral na klavíri. Zakrátko zložil prvú filmovú hudbu k dráme The Swimmer (Plavec, 1968).

Počas svojho života zložil hudbu k viac ako 40 filmom. Za jeden oscarový večer v roku 1974 si odniesol tri ceny – dve za film The Way We Were (Takí sme boli, 1973 – za najlepšiu dramatickú hudbu a za najlepšiu skladbu) a jednu za The Sting (Podraz, 1973 – za najlepšiu adaptovanú hudbu).

Do tej doby bol len druhým človekom, ktorému sa podarilo v jeden večer získať tri ocenenia.

Na fotografii skladateľ Marvin Hamlisch.
Na fotografii skladateľ Marvin Hamlisch.Foto: Facebook/Marvin Hamlisch

Bol známy aj svojou všestrannosťou, pretože vedel skomponovať hudbu tak k dramatickým filmovým dielam, ako aj k nekonvenčnej komédii. To mu umožnilo spolupracovať s takými rôznorodými režisérmi ako boli Woody Allen, Steven Soderbergh či Alan Jay Pakula.

Hamlisch je autorom hudby k filmom ako Sophie’s Choice (Sophiina voľba, 1982), Ordinary People (Obyčajní ľudia, 1980), Three Men and a Baby (Traja muži a nemluvňa, 1987), Ice Castles (Ľadové kráľovstvo, 1978), Take the Money and Run (Zbal prachy a vypadni, 1969), Bananas (Banány, 1971), Save Tiger (Zachráňte tigra, 1973,) alebo The Informant (Informátor!, 2009).

Jeho posledným počinom je hudba k filmu Behind the Candelabra (Liberace, 2013) televízie HBO o živote extravagantného klaviristu Valentina Liberaceho.

V muzikálovej tvorbe zaznamenal zmiešané reakcie. Najväčší úspech mal s muzikálom A Chorus Line (1985), za ktorý dostal Tony a Pulitzerovu cenu. Ďalšie broadwayské muzikály ako The Goodbye Girl (1993) a Sweet Smell of Success (2002) už nemali u divákov taký ohlas.

Hamlisch bol aj dirigentom v niekoľkých amerických orchestroch, porotcom v talentovej súťaži kanadskej televízie CBC Triple Sensation a hral sám seba v komédii How to Lose a Guy in 10 Days (Ako prísť o muža za desať dní, 2003).

Zomrel 6. augusta 2012 v Los Angeles po krátkej chorobe vo veku 68 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet