Na hlavný obsah

Hviezdnu kariéru odštartoval vo westerne Butch Cassidy a Sundance Kid

Svoje životné skúsenosti využíva na podporu začínajúcich filmových talentov.

Hviezdnu kariéru odštartoval vo westerne Butch Cassidy a Sundance Kid
Americký herec, režisér a producent Robert Redford. Foto: TASR/AP

Herec, režisér a producent s anglickým, škótskym a írskym pôvodom Robert Redford, celým menom Charles Robert Redford, Jr., sa narodil 18. augusta 1937 v kalifornskom meste Santa Monica v Spojených štátoch. Má nevlastného brata Williama z prvého manželstva jeho otca.

V mladosti bol talentovaným športovcom. Po absolvovaní strednej školy získal v roku 1955 bejzbalové štipendium od Coloradskej univerzity a popri štúdiu začal hrať za školský tím.

V tom istom roku však jeho matka náhle zomrela, čo ním veľmi otriaslo. Jeho výkon v škole aj v športe sa zhoršil. Začal piť alkohol, vynechávať školu aj tréningy. Preto ho vyhodili z tímu, stratil štipendium a nakoniec ho vyhodili aj zo školy, uvádza portál Britannica.

Neskôr cestoval po Európe. Žil vo Francúzsku, Španielsku a Taliansku. Po rokoch cestovania a štúdia umenia v Európe aj v USA sa Redford zapísal na Americkú akadémiu dramatických umení a čoskoro nato debutoval na Broadwayi v hre Tall Story (1959).

Jediná nominácia na Oscara

Získal úlohy v niekoľkých televíznych drámach zo začiatku 60. rokov, ako sú Alfred Hitchcock Presents, The Twilight Zone a Route 66, a dosiahol najväčší triumf svojej ranej kariéry s hlavnou úlohou v broadwayskom hite Neila Simona Bosé nohy v parku (Barefoot in the Park, 1963). Film sa stal hitom a Redfordovi sa ním konečne podarilo preraziť.

Redford sa stal zaujímavým nielen pre divákov, ale aj pre filmových tvorcov. Prelomovou úlohou, ktorá z neho urobila hviezdu, sa stala postava Sundance Kida vo filme Butch Cassidy a Sundance Kid (1969).

Na archívnej snímke z roku 1969 herci Robert Redford (vpravo) a Paul Newman (vľavo) počas scény z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid.
Na archívnej snímke z roku 1969 herci Robert Redford (vpravo) a Paul Newman (vľavo) počas scény z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Foto: TASR/AP

Ďalšie dva veľké úspešné filmy z roku 1973 – Takí sme boli (The Way We Were) a Podraz (The Sting) – z Redforda urobili jednu z najžiadanejších hollywoodskych hviezd tej doby. Film Podraz získal toho roku cenu Akadémie za najlepší film a Redfordovi vyniesol jedinú nomináciu na Oscara za herecký výkon.

Medzi jeho ďalšie filmy 70. rokov patrili Veľký Gatsby (The Great Gatsby, 1974), Veľký Waldo Pepper (The Great Waldo Pepper, 1975) a Tri dni kondora (Three Days of the Condor, 1975).

Zatienili ich však Všetci prezidentovi muži (All the President’s Men, 1976). Vo filme si zahral rolu reportéra denníka The Washington Post po boku Dustina Hoffmana. Film získal nominácie na Oscara v ôsmich kategóriách a pevne upevnil Redfordov status filmovej hviezdy.

V neskorších filmoch už takú úroveň úspechu nedokázal zopakovať. Diváci ho mohli vidieť napríklad vo filme Kapitán Amerika: Zimný vojak (Captain America: The Winter Soldier, 2014), Pravda (Truth, 2015) či Pete a jeho drak (Pete’s Dragon, 2016).

Získal čestnú cenu Akadémie za podporu začínajúcich umelcov

Redford odštartoval svoju režisérsku kariéru filmom Obyčajní ľudia (Ordinary People, 1980), rodinnou drámou adaptovanou podľa románu Judith Guestovej. Film získal cenu Akadémie za najlepší film a sám Redford získal Oscara za najlepšiu réžiu.

Medzi Redfordove najlepšie režisérske úspechy považuje portál Britannica spomínaný film Obyčajní ľudia, Kadiaľ tečie rieka (A River Runs Through It, 1992) a Kvízová šou (Quiz Show, 1994). Posledný film zdramatizoval kvízový škandál z 50. rokov a vyslúžil si štyri nominácie na Oscara, vrátane najlepšieho filmu a najlepšieho režiséra.

V roku 1980 herec založil Sundance Institute. Inštitút každé leto poskytuje workshop pre mladých filmárov a usporadúva každoročný filmový festival Sundance v Utahu. Predstavujú sa na ňom nové talenty filmovej scény.

Za prácu pre Sundance a ďalší prínos filmovému priemyslu dostal Redford v roku 2002 čestnú cenu Akadémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet