Na hlavný obsah

Iracká armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania

Dôvodom sú nepokoje v Bagdade.

Iracká armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania
Príslušníci irackých bezpečnostných síl používajú slzný plyn na stúpencov irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra pred Republikovým palácom v tzv. zelenej zóne Bagdadu. Foto: TASR/AP

Iracká armáda v pondelok (29. 8.) vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania od 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ). A to po tom, čo stúpenci irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra vtrhli do vládnej budovy v bagdadskej zelenej zóne.

Iracká armáda vyhlásila v pondelok (29. 8.) najskôr zákaz vychádzania v hlavnom meste Bagdad. Spravila tak v reakcii na nepokoje, ktoré vypukli v bagdadskej tzv. zelenej zóne, kde sídlia kľúčové štátne inštitúcie aj zahraničné veľvyslanectvá.

Pri týchto nepokojoch zahynuli dvaja stúpenci as-Sadra a ďalších 22 ľudí utrpelo zranenia, uviedli pre AFP zdravotníci. Pondelkové nepokoje vypukli po tom, čo as-Sadr oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky.

Počas nepokojov malo podľa očitých svedkov prísť aj k streľbe. Tú mali spustiť stúpenci proiránskej koalície Koordinačný rámec, ktorá je politickým rivalom Sadrovho bloku. Muktadá as-Sadr v pondelok na twitteri oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky pre patovú situáciu, ktorá nastala na irackej politickej scéne.

Táto situácia medzi as-Sadrom a jeho šiitskými rivalmi, ktorí majú blízko k Iránu, spôsobila, že Irak ostal zatiaľ najdlhšie obdobie bez vlády. Stúpenci as-Sadra od konca júla okupujú parlament a protestujú v blízkosti vládnych budov. To zdržuje proces výberu nového prezidenta a premiéra krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet