Na hlavný obsah

Irán je schopný vyrobiť jadrovú bombu, ale nemá v úmysle ju zostrojiť

Západné mocnosti sa dlhodobo obávajú, že sa krajina usiluje o jej výrobu.

Irán je schopný vyrobiť jadrovú bombu, ale nemá v úmysle ju zostrojiť
Na ilustračnej snímke výbuch atómovej bomby. Foto: Pixabay

Irán má technické prostriedky na výrobu jadrovej bomby, ale nemá v úmysle ju zostrojiť. Pološtátnej iránskej tlačovej agentúre Fars to povedal šéf iránskej organizácie pre atómovú energiu Mohammad Eslámí. Informovala o tom v pondelok (1. 8.) agentúra Reuters.

„Ako spomenul pán Charrazia, Irán je technicky schopný vyrobiť jadrovú bombu, ale takýto program nie je na programe dňa,“ uviedol Eslámí.

Šéf iránskej organizácie pre atómovú energiu tak čiastočne zopakoval slová Kamála Charrazího, vysokopostaveného poradcu iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chámeneího.

Charrazí v júli uviedol, že Irán je technicky schopný atómovú bombu vyrobiť, ale musí sa ešte rozhodnúť, či ju zostrojí.

Charrazího výroky boli podľa Reuters vzácnym náznakom skutočnosti, že Irán sa možno zaujíma o jadrové zbrane, čo inak popiera.

Dlhodobé obavy, že sa Irán usiluje o výrobu jadrovej bomby

Západné mocnosti sa dlhodobo obávajú, že sa krajina usiluje o výrobu jadrovej bomby. Teherán ale tvrdí, že jeho jadrový program slúži výlučne mierovým účelom.

Irán obohacuje urán až na 60 percent a v posledných mesiacoch sa toto obohacovanie stupňuje. Na výrobu jadrovej bomby je vhodný urán obohatený až na 90 percent.

Irán v nedeľu (31. 7.) odpovedal na návrh šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, ktorý je zameraný na záchranu jadrovej dohody a usiluje sa o rýchle ukončenie rokovaní.

Borrell predtým uviedol, že navrhol nový text, ktorý má pakt oživiť. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničia je možné, že sa čoskoro podarí dosiahnuť dohodu ohľadom nových kôl rokovaní.

Širšie obrysy dohody prakticky dohodli v marci po 11 mesiacoch nepriamych rozhovorov vo Viedni medzi Teheránom a administratívou amerického prezidenta Joea Bidena.

Potom však rokovania stroskotali na požiadavke Iránu, aby Washington poskytol záruky, že žiadny prezident Spojených štátov od dohody neodstúpi. Biden to sľúbiť nemôže. Jadrová dohoda je politická dohoda, nie právne záväzná zmluva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet