Na hlavný obsah

Irán zrejme odovzdal Rusku prvé bojové drony

Rusi by ich mohli nasadiť na Ukrajine.

Irán zrejme odovzdal Rusku prvé bojové drony
Na ilustračnej snímke bezpilotný dron. Foto: Twitter/al-Džazíra

Irán podľa doteraz nepotvrdených správ odovzdal Moskve prvé bezpilotné lietadlá, uviedol americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). O možnom odovzdaní bojových dronov z Iránu do Ruska v júli informovala americká administratíva.

Spolu s bezpilotnými lietadlami podľa ISW vyslali do Ruska aj pilotov, ktorí sa budú školiť na ruské stíhačky Su-35.

Inštitút uvádza, že správa odkazujúca na iránske zdroje sa nedala overiť. Je však podľa neho v súlade s jeho vlastným hodnotením, že Teherán a Moskva sa usilujú o užšiu spoluprácu v oblasti letectva, ktorá by obom krajinám pomohla obísť sankcie a podporila ruské vojnové úsilie na Ukrajine.

Podľa ISW krok tiež naznačuje, že Irán výmenou za drony získa viacúčelové bojové lietadlá Su-35. Ide o možnú súčasť dohody, ktorú predstavitelia oboch strán podpísali minulý týždeň. Dohoda predpokladá, že Irán zvýši počet civilných letov do Ruska a navyše bude opravovať ruské lietadlá.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v polovici júla uviedol, že Irán sa chystá Rusku dodať niekoľko stoviek bezpilotných lietadiel, z ktorých niektoré budú schopné niesť zbrane. Rusko by podľa neho tieto drony mohlo použiť pri svojej pokračujúcej invázii na Ukrajinu.

Minulý mesiac prišiel rokovať do Teheránu ruský prezident Vladimir Putin. Rusko a Irán spája protizápadné, predovšetkým protiamerické naladenie. Obe krajiny navyše čelia západným sankciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet