Na hlavný obsah

Iránski delegáti budú vo Viedni rokovať o obnovení jadrovej dohody

Rokovania prerušili v marci pre nezhody medzi Iránom a USA.

Iránski delegáti budú vo Viedni rokovať o obnovení jadrovej dohody
Na snímke balistické rakety s názvami Kijám (vľavo), Zúlfakár (hore vpravo) a Dezfúl sú vystavené v Teheráne. Foto: TASR/AP

Iránska delegácia v stredu (3. 8.) odcestuje do Viedne, aby pokračovala v rokovaniach o obnovení iránskej jadrovej dohody. Vo vyhlásení to uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Náser Kanání.

„V rámci politiky rušenia krutých sankcií proti našej krajine odletí do Viedne o niekoľko hodín iránsky vyjednávací tím. Viesť ho bude Alím Bagherím, hlavný vyjednávač Iránu,“ povedal Kanání.

Risk jadrovej krízy

Rokovania o obnovení jadrovej dohody z roku 2015 začali vlani, no od marca tohto roku ich prerušili pre nezhody medzi Iránom a Spojenými štátmi. Na konci júna sa v Katare uskutočnili nepriame rozhovory medzi Teheránom a Washingtonom, ktoré sprostredkovala Európska únia (EÚ), no skončili sa bez výsledku.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell minulý týždeň predložil nový návrh na obnovenie jadrovej dohody. Varoval, že ak ho všetky zapojené štáty neprijmú, „riskujú nebezpečnú jadrovú krízu“.

Irán po preskúmaní textu vyjadril „optimizmus“, že rokovania budú pokračovať. „V tomto kole rokovaní, ktoré budú prebiehať rovnako ako doteraz v koordinácii s EÚ, sa uskutočnia diskusie o návrhoch, ktoré strany predložili, vrátane tých, ktoré predložil Irán tento týždeň,“ povedal Kanání.

Do Viedne v stredu odcestoval aj vyjednávač EÚ Enrique Mora, uviedol to v príspevku na sociálnej sieti twitter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet