Na hlavný obsah

Izrael a Islamský džihád sa údajne dohodli na pokoji zbraní

Dohodu sprostredkoval Egypt.

Izrael a Islamský džihád sa údajne dohodli na pokoji zbraní
Budova v Palestíne po zásahu izraelskou raketou. Foto: TASR/AP

Izrael sa s militantnou organizáciou Islamský džihád na návrh Egypta dohodol na pokoji zbraní, platiť začne v nedeľu (7. 8.) večer, uviedli egyptské a palestínske zdroje agentúry Reuters. Strany súčasného konfliktu informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdili, napísala agentúra DPA.

Egyptský bezpečnostný zdroj agentúry Reuters uviedol, že Izrael s egyptským návrhom na pokoj zbraní súhlasil. Podľa nemenovaného palestínskeho činiteľa blízkeho egyptským sprostredkovateľským snahám pokoj zbraní sa začne o 20.00 h miestneho času. Hovorcovia Izraela a Islamského džihádu iba uviedli, že s Káhirou rokujú.

Izrael začal vojenskú operáciu v pásme Gazy v piatok (5. 8.), cieľom sú miesta patriace Islamskému džihádu. Počas izraelských útokov zomrelo podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva 32 ľudí vrátane šiestich detí. Zranenia utrpelo 215 ľudí.

Izraelské úrady vinu odmietajú a tvrdia, že palestínske deti v sobotu (6. 8.) zabil neúspešný raketový útok Islamského džihádu na Izrael.

Eskalácia napätia

Svedkovia v nedeľu ráno počuli sirény a výbuchy rakiet západne od Jeruzalema, informovala predtým agentúra Reuters.

Izraelská armáda uviedla, že zabila okolo 15 bojovníkov Islamského džihádu. Izraelské ozbrojené sily tiež oznámili, že na okupovanom Západnom brehu Jordánu zatkli asi 40 členov tejto militantnej organizácie.

Židovský štát tiež v sobotu večer informoval, že sa mu počas uplynulých dní v Gaze podarilo neutralizovať hlavného vodcu Islamského džihádu. Militantné zoskupenie neskôr potvrdilo, že pri izraelských útokoch zomrel ďalší z jeho vysokopostavených veliteľov.

V odvete za nálety na pásmo Gazy vypálila palestínska skupina rakety na izraelské územie, z ktorých väčšinu zachytil izraelský protiraketový štít. Podľa záchrannej služby dvaja ľudia utrpeli ľahké zranenia.

V pondelok (8. 8.) by sa podľa agentúry DPA mala izraelskými náletmi zaoberať Bezpečnostná rada OSN na žiadosť Spojených arabských emirátov, Írska, Francúzska, Nórska a Číny. Americké ministerstvo zahraničných vecí podľa Reuters uviedlo, že USA právo Izraela na obranu plne podporujú, a vyzvalo obe strany konfliktu, aby sa vyvarovali ďalšej eskalácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet