Na hlavný obsah

Izraelskému premiérovi podľa analytika môže útok na Palestínu zlepšiť politickú pozíciu

Náletmi sa bude zaoberať Bezpečnostná rada OSN.

Izraelskému premiérovi podľa analytika môže útok na Palestínu zlepšiť politickú pozíciu
Na snímke ruiny budovy v Palestíne, ktorú zasiahli izraelské rakety. Foto: SITA

Krehké prímerie medzi izraelskou armádou a palestínskou militantnou organizáciou Islamský džihád stále platí. Protichodné informácie o jeho porušení spôsobili podľa Izraela útoky, ktoré odpálili pred začiatkom avizovaného pokoja zbraní.

V pondelok (8. 8.) sa bude izraelskými náletmi, pri ktorých zahynulo vyše 44 ľudí, vrátane 15 detí, zaoberať Bezpečnostná rada OSN.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Palestínsky Islamský džihád je síce malá organizácia, na zozname má však veľké akcie proti Izraelu. Hoci v súvislosti s pásmom Gazy sa častejšie skloňuje Hamas, Islamský džihád má tiež silný vplyv.

„Je to organizácia, ktorá bola založená skôr než Hamas, už začiatkom 80. rokov. Sú skutočne najspoľahlivejšími palestínskymi spojencami Iránu. Je to malá skupina, ale pomerne militantná,“ vysvetlil religionista z Univerzity Komenského v Bratislave Attila Kovács.

S Hamasom majú však aj veľa spoločného. Ich revírom je Gaza, ich útoky sú vražedné, nepriateľ je Izrael a cieľ Palestínsky štát. Prednedávnom však zasadila tvrdý uder Islamskému džihádu izraelská tajná služba. V rámci operácie Úsvit zatkla 19 jeho členov.

Na snímke je budova v Palestíne zničená po zásahu izraelskou raketou.
Budova v Palestíne zničená po zásahu izraelskou raketou. Foto: TASR/AP

Súmrak nad neútočením však vyvolalo až zabitie ich vojenského veliteľa izraelskou armádou.
Izrael tvrdí, že musel preventívne zaútočiť, keďže militanti pripravovali odvetu. Krátke boje si vyžiadali dlhý zoznam obetí. Kým na strane Izraela mŕtvi nie sú, na strane pásma Gazy je ich 44.

Plusové body pre Lapida

Hovorkyňa premiéra Jaira Lapida Keren Hajioffová tvrdí, že militanti používajú zbabelú taktiku. Schovávajú sa za civilistov a Izrael nebude teroristom ustupovať. Palestínčania tieto obvinenia odmietajú.

„Izraelský premiér Jair Lapid reprezentuje strednú ľavicu. Pre neho je celkom dôležité ukázať izraelským voličom pred novembrovými voľbami, že aj ľavicový politik dokáže použiť tvrdú ruku voči Palestínčanom. Nebolo to cieľom, ale sekundárnym efektom,“ pripomína analytik Kovács.

Bod má však podľa médií aj za rýchle uzavretie prímeria. V máji 2021, keď sa Izrael a Hamas ocitli na pokraji vojny, sa pokoj zbraní podarilo vyrokovať až po 11 dňoch. Najnovšiu dohodu uľahčil fakt, že kým vlani sa do konfliktu zapojili takmer všetky militantné organizácie z Gazy, teraz len Islamský džihád.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál