Na hlavný obsah

Jadrová vojna by priniesla ochladenie planéty a hladomor s miliardami obetí

Následky by boli katastrofálne.

Jadrová vojna by priniesla ochladenie planéty a hladomor s miliardami obetí
Archívne foto - Rusko uskutočnilo v roku 2020 v oblasti Čierneho mora skúšky viacúčelových striel schopných niesť jadrové hlavice. Foto: TASR/AP

Jadrový konflikt medzi USA a Ruskom by viedol k hladomoru a smrti piatich miliárd ľudí. K týmto záverom dospela štúdia zverejnená v americkom vedeckom časopise. Takáto vojna by mala katastrofické následky pre potravinovú bezpečnosť na celom svete.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

O ničivosti jadrových zbraní nikto nepochybuje. Spojené štáty a Rusko ich majú vo svojom arzenáli viac ako 10 000.

„Jadrová vojna sa nedá vyhrať a preto sa nikdy nesmie začať,“ zdôraznil vo svojom prejave v OSN v New Yorku americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Iba relatívne malý jadrový konflikt medzi Indiou a Pakistanom by podľa štúdie vedcov z Rutgers University zverejnenej v Nature Food, viedol priamo k smrti 27 miliónov ľudí.

O dva roky neskôr by však pre narušenie medzinárodného obchodu a poklesu priemernej teploty prepukol hladomor, ktorý by zabil ďalších 227 miliónov osôb.

Zvyšok svetovej populácie by musel prežiť na menej ako 2 000 kalóriách denne.

Vojna na Ukrajine zvýšila riziko

V prípade vypuknutia veľkého jadrového konfliktu medzi USA a Ruskom s nasadením 4 400 jadrových zbraní by zahynulo okamžite 360 miliónov ľudí.

Hustý dym by spôsobil ochladenie planéty o 14 stupňov Celzia. Následný hladomor by si vyžiadal viac ako 5 miliárd obetí na celom svete.

„Mali sme doteraz obrovské šťastie. Šťastie však nie je stratégia a nezabráni, aby politické napätie neprerástlo do jadrovej vojny. Dnešné ľudstvo je iba jedno nedorozumenie od jadrového zničenia,“ varoval začiatkom mesiaca generálny tajomník OSN António Guterres.

Niektorí experti tvrdia, že pre vojnu na Ukrajine je riziko vypuknutia jadrového konfliktu vysoké. Podpredseda bezpečnostnej rady Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev pohrozil Západu jadrovou apokalypsou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál