Na hlavný obsah

K rozdeleniu Česka a Slovenska existuje stále veľa nezodpovedaných otázok

Tvrdenia jednotlivých aktérov sa rozchádzajú.

K rozdeleniu Česka a Slovenska existuje stále veľa nezodpovedaných otázok
Vladimír Mečiar (vľavo) a Václav Klaus (vpravo). Foto: TASR

Ešte stále žijú priami aktéri, očití svedkovia, ale aj historici a novinári, ktorí majú rozdelenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) v pamäti. Napriek tomu existuje veľa nezodpovedaných otázok.

Aj preto, že Vladimír Mečiar s Václavom Klausom rokovali o rozdelení medzi štyrmi očami, neexistuje žiadny oficiálny zápis, ktorý by podpísali. Otázniky sa vynárajú aj nad niektorými výrokmi samotných aktérov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Jednou z hlavných nezodpovedaných otázok je, kto môže za rozdelenie. Podľa vtedajšieho českého premiéra Petra Pitharta Česi vôbec nechápali problémy Slovákov. On sa radí k jedným z mála, ktorí to už vtedy vnímali.

Nakoniec aj hlavní aktéri tvrdili a tvrdia každý iné. Podľa Vladimíra Mečiara sa Česi pripravovali na odchod. Dokonca vraj už v roku 1991 si nechali potajomky tlačiť kolky na peniaze. Václav Klaus to odmieta. Dokonca sa objavujú aj tvrdenia, o ktorých ani odborníci netušia, ako vznikli.

„Existuje prieskum verejnej mienky, uskutočnený roku 1992 Masarykovou univerzitou v Brne pred voľbami, kde väčšina občanov bola za dva samostatné štáty,“ hovoril Mečiar.

Mečiarove tvrdenia

Samotná Masarykova univerzita vydala vyhlásenie, že taký prieskum neexistuje. Naopak, všetky prieskumy pred rozdelením boli proti tomu. A aktuálne pre Českú televíziu prišiel Mečiar s ďalším prekvapivým tvrdením, že sa federálne orgány chystali na vojenský zásah proti Slovensku.

„Príkaz osobe, ktorá mala byť hlavným veliteľom na Slovensku, vydával minister obrany (Ľuboš) Dobrovský. Predpokladali, že by došlo k pohybu vojsk. Určili sa útvary, ktoré by na Slovensku zakročili,“ povedal Mečiar.

Z toho bol v šoku aj Václav Klaus. „V živote som nič také nepočul,“ uviedol. A Mečiarovo tvrdenie odmieta aj vtedajší podpredseda československej vlády Pavel Rychetský. „Absolútny nezmysel, to by som chcel zdôrazniť. To je nejaká jeho paranoidná fixná idea. Dokonca tvrdí, že Václav Havel usiloval o nejaký atentát a podobne,“ dodal.

Dokonca politológ Jiří Pehe hovorí, že Klaus a Mečiar pri hľadaní pravdy nepomáhajú. „Hľadanie pravdy s pomocou Václava Klausa a Vladimíra Mečiara je fikcia, pretože je to len ďalšia manipulácia, než akýkoľvek pokus dopátrať sa k pravde,“ vysvetlil.

Aj keď existujú nezodpovedané otázky, obe strany sa zhodujú na jednom, rozdelenie bolo kultúrne a priateľské vzťahy ostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál