Na hlavný obsah

K ukrajinskej sieti pripojili aj druhý blok Záporožskej jadrovej elektrárne

Reaktory odpojili pre požiar, ktorý zasiahol elektrické vedenie.

K ukrajinskej sieti pripojili aj druhý blok Záporožskej jadrovej elektrárne
Záporožská jadrová elektráreň v meste Energodar. Foto: TASR/AP

K ukrajinskej energetickej sieti znovu pripojili aj druhý blok Záporožskej jadrovej elektrárne. Uviedla to v piatok (26. 8.) ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom. Prvý z existujúcich dvoch fungujúcich reaktorov podľa nej pripojili už v piatok popoludní.

Ešte v piatok ráno firma uvádzala, že všetkých šesť reaktorov je odpojených od ukrajinskej elektrickej siete a pokračuje príprava na pripojenie dvoch blokov atómovej elektrárne k sieti.

Dva reaktory, ktoré doteraz boli v prevádzke, od siete podľa Enerhoatomu odpojili vo štvrtok (25. 8.) pre požiar skládky popola v areáli blízkej tepelnej elektrárne, ktorý zasiahol elektrické vedenie. Požiare podľa ukrajinských úradov spôsobilo ruské ostreľovanie. Podľa ukrajinských úradov to bolo prvýkrát, čo najväčšiu európsku jadrovú elektráreň odpojili od ukrajinskej energetickej siete.

„Týmto Záporožská aj napriek mnohým provokáciám okupantov naďalej pracuje v energetickom systéme Ukrajiny a zabezpečuje potreby našej krajiny ohľadom elektrickej energie,“ uviedol Enerhoatom. Prvý reaktor bol podľa neho pripojený späť k ukrajinskej energetickej sústave v piatok o 13.04 h SELČ a druhý o 20.15 h SELČ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet