Na hlavný obsah

Kábulom otriasol ďalší výbuch, minimálne osem ľudí zahynulo

K zodpovednosti sa prihlásil Islamský štát.

Kábulom otriasol ďalší výbuch, minimálne osem ľudí zahynulo
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Afganskou metropolou Kábulom v sobotu (6. 8.) otriasol ďalší silný výbuch, ktorý si vyžiadal najmenej osem mŕtvych a 22 zranených. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemocničné zdroje.

Agentúra DPA píše o dvoch mŕtvych. K útoku spáchanému na rušnej nákupnej ulici sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Explózia bomby zasiahla štvrť na západe mesta, ktorú obývajú vyznávači šiitskej vetvy islamu. Väčšina Afgancov patrí k sunnitskej vetve islamu, šiitský islam vyznávajú napríklad menšinoví Hazáriovia. Sunnitskí radikáli na šiitov pozerajú ako na odpadlíkov od viery a často na nich útočia.

Na videozáberoch zverejnených na internete bolo vidieť sanitky ponáhľajúce sa na miesto útoku. Hovorca ministerstva vnútra vo vláde vedenej hnutím Taliban oznámil, že na miesto vyslali vyšetrovací tím.

V piatok (5. 8.) pri bombovom atentáte v šiitskej obytnej štvrti na západe Kábulu zahynulo osem ľudí a 18 utrpelo zranenia. Útočníci nálož odpálili tiež na rušnej obchodnej ulici blízko mešity. K činu sa tiež prihlásila sunnitská teroristická organizácia Islamský štát.

Šiitskí moslimovia sa chystajú na pondelkové (8. 8.) oslavy sviatku ašúra. Ten pripomína smrť vnuka proroka Mohameda imáma Husajna, ktorý zomrel v roku 680 v bitke pri Karbale. Zhromaždenie počas tohto sviatku bolo v minulých rokoch terčom útokov veľmi často. Napríklad v roku 2011 atentátnik v Kábule zabil 75 ľudí, ktorí sa modlili pred mešitou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet