Na hlavný obsah

Kalamitné drevo sa môže využiť na kúrenie

Jeho spracovanie by znížilo tvorbu lesných požiarov.

Nedostatok palivového dreva na trhu by mohlo zmierniť spracovanie kalamity, tvrdí Národné lesnícke centrum (NLC). Podľa neho ostáva v lese až príliš veľa mŕtveho dreva. Rezort životného prostredia odkazuje, že takéto drevo má v lese nezastupiteľné miesto.

Viac než dva milióny kubických metrov dreva. Toľko podľa štatistík Národného lesníckeho centra za posledných desať rokov schlo v lese, ako dôsledok nespracovanej kalamity.

Hoci sa tzv. mŕtve drevo v porastoch ponecháva pre rozvoj biodiverzity, teda prírodnej rozmanitosti, podľa lesníkov, je ho našich v lesoch priveľa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spracovanie kalamity by tak mohlo podľa lesníckeho centra vyriešiť enormný dopyt po palivovom dreve a zároveň zmierniť riziko lesných požiarov.

,,Mohli sme to vidieť teraz v Českej Republike, v národnom parku České Švajčiarsko, kde boli tiež veľké plochy nespracovaného kalamitného dreva,“ hovorí námestník generálneho riaditeľa NLC Miroslav Kovalčík.

„Je mimoriadne potrebné, aby sa dohodli príslušné orgány envirorezortu a agrorezortu, aké množstvo kalamitného dreva sa bude ponechávať v lesných porastoch, aby takto ponechané drevo netvorilo problémy zásahovým jednotkách v prípade vzniku požiaru,“ hovorca ministerstva pôdohospodárstva Andrej Wallner.

Šéf envirorezortu vyzval koncom júla ministra pôdohospodárstva, aby štátne lesy pre obyvateľov zabezpečili dostatok palivového dreva.

Tie tvrdia, že objemy ťažby určuje záväzný dokument, program starostlivosti o les, ktorý sa plánuje na desať rokov. Ten sa nemôže meniť na základe zvýšeného dopytu po palivovom dreve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko