Na hlavný obsah

Kandidát na britského premiéra Sunak sľubuje zníženie dane o 20 percent

V pondelok sa začína voľba nového lídra konzervatívcov.

Rishi Sunak - kandidát na nového lídra britskej Konzervatívnej strany.
Rishi Sunak – kandidát na nového lídra britskej Konzervatívnej strany.Foto: TASR/AP

Britský expremiér financií a kandidát na premiéra Rishi Sunak sa zaviazal, že do konca tohto desaťročia zníži dane o 20 percent. Sľubom sa snaží na poslednú chvíľu získať priazeň členov Konzervatívnej strany, ktorí začnú čoskoro hlasovať za svojho nového lídra. Informovali o tom britské médiá.

Sunakovu protikandidátku a ministerku zahraničia Liz Trussovú v nedeľu (31. 7.) vo voľbe oficiálne podporil súčasný minister financií Nadhim Zahawi, píše agentúra Reuters.

Sunak sa v nedeľu večer rovnako oprel do Trussovej, ktorá je v súčasnosti favoritkou vnútrostraníckeho hlasovania.

Konzervatívcov varoval v prípade jej zvolenia pred „vlastnou sabotážou“, ktorá by stranu mohla stáť ďalšie parlamentné voľby. Mali by sa tiež mať na pozore pred nereálnym ekonomickým sľubom Trussovej.

Šéfka britskej diplomacie tvrdí, že dane zníži od prvého dňa, keď zasadne do čela britského kabinetu.

„Vyzval by som ich, aby postupovali opatrne ku každej vízii, ktorá nezahŕňa ťažké kompromisy. Ak niečo znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, tak to pravdepodobne pravda nie je,“ uviedol Sunak na adresu svojich spolustraníkov.

Voľba ide do finále

Členovia Konzervatívnej strany začnú od pondelka (1. 8.) dostávať hlasovacie lístky potrebné na voľbu nového lídra. Nového ministerského predsedu bude v hlasovaní vyberať takmer 200 000 členov strany, meno víťaza majú oznámiť začiatkom septembra.

Prioritou Sunaka, ktorého júlový odchod z vlády odštartoval pád súčasného premiéra Borisa Johnsona, podľa jeho vyhlásenia aj naďalej zostáva boj s infláciou. Následne chce však dodržať skôr oznámený plán a znížiť daň z príjmu do roku 2024 a ďalej do roku 2029.

Podľa neho by išlo o najväčšie podobné zníženie od čias premiérky Margaret Thatcherovej, ktorá krajinu viedla v rokoch 1979 až 1990. „Je to radikálne, ale aj realistické,“ uviedol Sunak.

Súčasný minister financií Zahawi, ktorý zo súboja o post lídra Konzervatívnej strany vypadol pre nedostatok hlasov v prvom hlasovaní, oficiálne podporil Trussovú.

Ministerka zahraničia na čele vlády podľa neho zvráti „zatuchnuté“ a vyjazdené ekonomické koľaje a „povedie (britskú) ekonomiku ako konzervatívec“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet