Na hlavný obsah

Kardinál Jozef Tomko zomrel vo veku 98 rokov

Pohrebné obrady sa uskutočnia v Ríme a Košiciach.

Kardinál Jozef Tomko zomrel vo veku 98 rokov
Na snímke zosnulý kardinál Jozef Tomko. Foto: SpC - Vatican

V Ríme zomrel v pondelok (8. 8.) ráno kardinál Jozef Tomko vo veku 98 rokov. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

„S bolesťou v srdci a zároveň s nádejou na vzkriesenie oznamujeme, že dnes 8. augusta 2022 v skorých ranných hodinách vo svojom bydlisku v Ríme v kruhu najbližších spolupracovníkov odovzdala svoju šľachetnú dušu Pánovi Jeho Eminencia kardinál Jozef Tomko,“ uviedla kancelária.

Ďalšie informácie o pohrebných obradoch v Ríme a v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde bude pochovaný, poskytne KBS v najbližšom čase.

Kto bol Jozef Tomko?

Jozef Tomko sa narodil 11. marca 1924 v Udavskom v okrese Humenné. V školskom roku 1943/44 vstúpil do seminára a začal študovať bohoslovie na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave.

Na jeseň 1945 ho košický biskup Jozef Čársky poslal na štúdiá do Ríma. V Pápežskom kolégiu sv. Jána Nepomuckého dostal ďalšiu kňazskú formáciu a študoval na Pápežskej lateránskej univerzite v Ríme. Sviatosť kňazstva prijal 12.3.1949 v Ríme. Po roku 1948 sa nemohol pre režim vrátiť na Slovensko.

Bol blízkym spolupracovníkom pápeža Jána Pavla II. Ten ho vymenoval za titulárneho arcibiskupa a generálneho tajomníka Synody biskupov.

Od 23. októbra 2001 do 1. októbra 2007 bol predsedom Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy.

Za prínos v rozvoji kultúry, vzdelania a humanity na Slovensku mu 11. decembra 2001 čestný doktorát udelila Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Ako uvádza TK KBS, v roku 2002 mu prezident SR Rudolf Schuster udelil najvyššie štátne vyznamenanie – Rad Bieleho dvojkríža 1. stupňa.

Jeho osobnosť je významným prínosom nielen pre slovenský národ, ale aj pre celý duchovný svet. Kardinál Jozef Tomko má veľké zásluhy v zakladaní misijných rádov v Ázii, Afrike i Oceánii, kde sa postavilo množstvo kostolov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko