Na hlavný obsah

Kardinál Oullet poprel obvinenia zo sexuálneho napadnutia stážistky

Vatikán stojí za Kanaďanom.

Kardinál Oullet poprel obvinenia zo sexuálneho napadnutia stážistky
Na snímke Marc Oullet. Foto: Vatican News

Kanadský kardinál Marc Ouellet v piatok (19. 8.) poprel obvinenia zo sexuálneho napadnutia, ktoré proti nemu vzniesla nemenovaná žena v rámci hromadnej žaloby proti katolíckej arcidiecéze v Quebeku.

Kardinál vo vyhlásení uviedol, že obvinenie považuje za ublíženie na cti, informovala agentúra Reuters. Za Ouelleta sa postavil aj Vatikán, ktorý vo štvrtok (18. 8.) oznámil, že neexistuje dostatok dôkazov pre začatie interného vyšetrovania.

Meno 78-ročného kardinála sa objavilo v hromadnej žalobe, ktorú tento týždeň podala skupina kanadských veriacich. Je v nej reč o sexuálnych útokoch spáchaných 88 duchovnými a ďalšími pracovníkmi quebeckej arcidiecézy od roku 1940.

Ouelleta sa týka obvinenie z rokov 2008 až 2010, ktoré vzniesla stážistka. Tá pre neho vtedy pracovala. Tvrdí, že sa jej vtedajší arcibiskup nevhodne dotýkal a mal nevhodné narážky.

„Jednoznačne odmietam, že by som používal nevhodné posunky týkajúce sa jej osoby a považujem túto interpretáciu a rozširovanie obvinení zo sexuálneho napadnutia za ublíženie na cti,“ uviedol dnes kardinál.

Katolícka cirkev o obvinení kardinála vedela od roku 2021 a pápež František vtedy nariadil okolnosti vyšetriť. Kňaz poverený týmto prípadom ale dospel k záveru, že cirkevné vyšetrovanie kardinála nie je na mieste.

„Pápež František oznámil, že neexistuje dosť podkladov pre začatie kanonického vyšetrovania kardinála Ouelleta pre sexuálne napadnutie,“ oznámil vo štvrtok hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Škandály spojené so sexuálnym zneužívaním veriacich duchovnými zmietajú katolíckou cirkvou už dve desaťročia. Obrovský rozsah problému ukázali vyšetrovacie správy z mnohých krajín, celkovo sa obeťami kňazov stali státisíce veriacich, najmä maloletých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet