Na hlavný obsah

Keňania podali žalobu na britskú vládu pre zločiny za koloniálnej éry

Britské spoločnosti vraj na nich profitujú doteraz.

Keňania podali žalobu na britskú vládu pre zločiny za koloniálnej éry
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Skupina Keňanov v utorok (23. 8.) podala na Európskom súde pre ľudské práva (EHRC) žalobu na britskú vládu. Ide o krádeže pôdy, mučenie a zlé zaobchádzanie za koloniálne éry.

Keňania sa podľa agentúry Reuters dožadujú vyšetrovania a odškodnenia za zločiny, ktoré podľa nich Británia spáchala v západokeňskom regióne Kericho. Ten je teraz jedným z najdôležitejších na svete z hľadiska produkcie čaju.

„Britská vláda sa vyhýba všemožným spôsobom odškodnenia. Nezostáva nám iná možnosť ako sa obrátiť na súd. História sa musí napraviť,“ uviedol právnik Joel Kimutai Bosek, ktorý skupinu zastupuje. Britské ministerstvo zahraničia na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovalo.

Organizácia Spojených národov (OSN) uviedla, že viac ako pol milióna Keňanov z oblasti Kericho čelilo počas britskej koloniálnej nadvlády, ktorá sa skončila v roku 1963, hrubému porušovaniu ľudských práv zo strany Britov, vrátane nezákonného zabíjania a vysídľovania.

Korporácie z éry stále ťažia

Podľa OSN mnohí z nich stále trpia ekonomickými dôsledkami toho, že im bola britským impériom ukradnutá pôda.

„Niektoré z najviac prosperujúcich spoločností na svete vyrábajúcich čaj, ako sú Unilever, Williamson Tea, Finlay ‚s a Lipton, zaberajú a obrábajú tieto pozemky. Naďalej ich využívajú na to, aby generovali značné zisky,“ uviedli žalobcovia vo svojom vyhlásení. Keňa je pritom popredným svetovým vývozcom čierneho čaju, pokiaľ ide o objem vývozu.

Podľa právneho tímu bude na súde, aby vyčíslil, aké vysoké odškodnenie by obetiam mohlo patriť.

Odškodnenie za zločiny z koloniálnej éry z britskej strany je síce zriedkavé, ale nie nemysliteľné. V roku 2013 sa Británia dohodla s Keňou na mnohomiliónovom odškodnení. Najmä ľudí umučených počas povstania na sklonku britskej nadvlády v 50. rokoch. Vláda vtedy sľúbila, že odškodní 5 200 veteránov povstania Mau Mau 20 miliónmi libier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet