Na hlavný obsah

Kim Čong-un vyhlásil víťazstvo nad covidom

Prvý prípad nákazy oficiálne uznali až dva roky od začiatku pandémie.

Kim Čong-un vyhlásil víťazstvo nad covidom
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un deklaroval víťazstvo v boji proti covidu. Oznámila to vo štvrtok (11. 8.) juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na štátne médiá v Pchjongjangu.

Kimove slová zazneli na stredajšom (10. 8.) celonárodnom zasadnutí zdravotníckych pracovníkov a expertov venovanom boju proti šíreniu ochorenia COVID-19 na území Severnej Kórey.

Po prejave prepukli ovácie

„(Vodca) oficiálne vyhlásil víťazstvo v rámci krízovej protiepidemickej kampane zameranej na vyhubenie koronavírusu, ktorý prenikol na naše územie, a na ochranu životov a zdravia ľudu,“ uvádza sa vo vyhlásení severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA.

Po ukončení Kimovho prejavu prepukli nadšené ovácie. Účastníci zasadnutia „si v slzách pripomínali (vodcove) hrdinské činy a oddanú službu ľudu, vďaka ktorým sa dosiahlo toto žiarivé víťazstvo, ktoré sa zapíše do histórie,“ uvádza KCNA.

Komunistický režim v Pchjongjangu oficiálne priznal prvý prípad nákazy koronavírusom 12. mája 2022, teda viac než dva roky od začiatku globálnej pandémie. Kim následne vyhlásil celoštátny stav núdze a lockdown, pričom odmietol viaceré ponuky medzinárodného spoločenstva na pomoc v boji proti rozsiahlemu šíreniu covidu v krajine.

Médiá hovorili o „horúčke“

Epidémia v KĽDR kulminovala v polovici mája, keď denne pribúdalo aj niekoľko stotisíc prípadov ľudí s príznakmi „horúčky“, ako o tom referovali severokórejské oficiálne médiá, zrejme pre nedostatok testovacích kapacít.

Nové prípady nákazy v krajine nezaznamenali od 29. júla. KĽDR od konca apríla podľa oficiálnych údajov zaznamenala takmer 4,8 milióna prípadov nákazy „horúčkou“ a 74 úmrtí.

Podľa expertov sú však tieto čísla príliš nízke, napríklad v porovnaní so susednou Južnou Kóreou. Zrejme teda nezodpovedajú skutočnej realite.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet