Na hlavný obsah

Kolapsov z tepla pribúda

Záchranári pomáhajú čoraz viac pacientom.

Kolapsov z tepla pribúda
Ilustračná fotografia muža sediaceho na schodoch s podopretou hlavou. Foto: unsplash

Horúčavy naďalej spôsobujú ľuďom po celom Slovensku zdravotné problémy. Len za posledné dva dni stúpol počet prípadov kolapsov z tepla, pri ktorých museli zasahovať záchranári, o 28. Zatiaľ čo v stredu (3. 8.) záchranári pomáhali pri 84 prípadoch, vo štvrtok (4. 8.) ich už bolo 112.

Najviac prípadov, a to 22, zaznamenali vo štvrtok v Košickom kraji, z toho išlo o 15 žien a sedem mužov. Uviedla to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Dvadsať prípadov bolo v Prešovskom kraji, v Trnavskom šestnásť, Žilinskom štrnásť, Bratislavskom trinásť, Nitrianskom sedem a v Banskobystrickom päť.

Medzi ošetrenými bolo celkovo 63 mužov, 47 žien a dve deti. Z nich 60 transportovali do nemocnice. Najmladší ošetrený pacient mal 12 rokov, najstarší 91.

Ako pomôcť?

K základnej prvej pomoci pri kolapse patrí preniesť pacienta do chladnejšieho prostredia, napr. do tieňa, a uložiť ho do ležiacej alebo pololežiacej polohy. Pomôcť môže ovlažovanie, prípadne ovievanie. Ľadová voda nie je vhodná, pacientovi sa podáva vlažná voda po malých dúškoch. Ak sa jeho stav nezlepšuje alebo opakovane upadá do bezvedomia, treba kontaktovať linku 155.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko