Na hlavný obsah

Komisárka OSN pre ľudské práva vyzvala Putina na ukončenie bojov na Ukrajine

Spomenula aj iné konflikty.

Komisárka OSN pre ľudské práva vyzvala Putina na ukončenie bojov na Ukrajine
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin musí prestať útočiť na Ukrajinu. Ruskí vojaci musia odísť z ukrajinskej jadrovej elektrárne v Záporoží, uviedla vo štvrtok (25. 8.) vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. 

Všetky strany konfliktu musia za každých okolností rešpektovať medzinárodné humanitárne právo, dodala Bacheletová. Komisárka vo funkcii skončí k 31. augustu. Podľa Bacheletovej práca na ochrane ľudských práv nikdy nekončí. Pri rokovaní so všetkými stranami treba nielen hovoriť, ale aj najmä počúvať.

Bacheletová upozornila na niekoľko súčasných konfliktov. Napríklad na situáciu Rohingov v Mjanmarsku a celkové zhoršenie situácie v krajine od prevzatia moci vojenskou juntou. Vyzvala na deeskaláciu násilia v etiópskom štáte Tigraj, kde sa v stredu (24. 8.) po niekoľkých mesiacoch prímeria opäť rozhoreli boje.

„Uplynulo šesť mesiacov od napadnutia Ukrajiny Ruskom, šesť nepredstaviteľne hrozných mesiacov,“ zdôraznila Bacheletová a pripomenula milióny utečencov a tisícky zabitých Ukrajincov, vrátane takmer tisícky detí. „Medzinárodné spoločenstvo musí všetko dobre zdokumentovať, aby raz mohlo preukázať páchanie vojnových zločinov,“ uviedla komisárka.

Kritika za Ujgurov

Bacheletová zopakovala, že do konca svojho mandátu urobí všetko pre zverejnenie správy o dodržiavaní ľudských práv v čínskej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Termín vydania dlho očakávanej správy sa podľa nej však stále nevie.

V máji komisárka OSN oblasť navštívila, ale pri návšteve sa nesmela stretnúť so zadržanými Ujgurmi a po celý čas ju sprevádzali predstavitelia Pekingu.

Bacheletová sa preto dočkala kritiky od ľudskoprávnych organizácií, niektorých západných vlád a ujgurských aktivistov, pretože podľa nich dostatočne silno neodsúdila počínanie čínskej vlády v Sin-ťiangu.

Na záver vyjadrila Bacheletová ľútosť, že v posledných dvoch rokoch jej pandémia choroby COVID-19 znemožnila cestovať a osobne sa stretávať s ľuďmi tak často, ako by si želala. Rada by vraj navštívila viacero krajín a regiónov aby skutočne nahliadla do miestneho diania a mohla budovať osobnejšie väzby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet